DANAS JE MARKOVDAN! KURIR VAM POKLANJA IKONU SA ZLATOTISKOM I MOLITVOM plus dodatak porodični magazin Lena
Foto: Promo

DANAS JE MARKOVDAN! KURIR VAM POKLANJA IKONU SA ZLATOTISKOM I MOLITVOM plus dodatak porodični magazin Lena

Društvo -

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Svetog apostola i jevanđelistu Marka- Markovdan. Mnoge porodice Markovdan slave kao krsnu slavu. Tim povodom Kurir sve čitaoce daruje ikonom Svetog Marka sa zlatotiskom i molitvom.

Za današnji praznik vezuju se mnoga verovanja i običaji. Markovdan se smatra “blagim danom”, vremenom za odmor i molitvu. U pojedinim delovima Srbije smatralo se da kukuruz treba početi sa okopavanjem odmah iza Markovdana, kada je najbolje i kupus rasađivati – da bi dobro rodio.

Onaj ko je spavalica trebalo bi da izbegava dremku na ovaj dan, jer narod veruje da nikako ne valja dremati na Markovdan kako čovek ne bi bio bunovan i pospan preko cele godine. Srbi veruju i da na današnji dan valja odremati samo ako je neko dremao i na Đurđevdan. Po narodnom verovanju, ako je na Đurđevan neko dočekao jutro u postelji, što je značilo da će tokom cele godine biti dremljiv, a možda i bolešljiv, taj treba da odspava i na Markovdan, pa će se tako izbaviti od pospanosti i bolesti.

Srpski seljak na današnji dan nije izlazio na njivu jer je strahovao da će ga apostol Marko oštro kazniti gradom, olujom i gromovima koji će mu uništiti letinu.

Porodični magazine Lena:

  • U MODI SU MALA VENČANJA – Manje stresa, opuštenija atosfera I velika ušteda novca
  • KAD GLAVA PUCA OD NAPETOSTI – Tenziona glavobolja
  • MANIPULATORKA BEZ PREMCA – Amber Herd, žena koja je tukla DŽONIJA DEPA
  • OBOŽAVAMO BANANA HLEB – svež I po nekoliko dana
  • Intervju sa Jelenom Bačić Alimpić – NE POSTOJI RECEPT ZA SREĆAN BRAK

(Promo - tekst / Foto: Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track