04:17

OD OVE BOLESTI GODIŠNJE UMRE 150.000 ŽENA Statistika kaže da je ovo najsmrtonosniji kancer

rak jajnika

OD OVE BOLESTI GODIŠNJE UMRE 150.000 ŽENA Statistika kaže da je ovo najsmrtonosniji kancer OVO SU NAJRIZIČNIJE GRUPE PACIJENTKINJA

Društvo -

Obeležen je Svetski dan borbe protiv raka jajnika, najsmrtonosnijeg ginekološkog kancera.

U svetu se godišnje registruje 300 hiljada novih slučajeva obolelih od raka jajnika, a 150 hiljada žena izgubi bitku sa ovom bolešću.

U našoj zemlji svake godine od raka jajnika oboli oko 800 žena, dok godišnje rak jajnika odnese više od 450 života.

rak jajnika, ginekolog, dr Bojan Inđić
foto: Printscreen Kurir Tv

O ovoj podmukloj bolesti sa ginekologom dr Bojanom Inđićem u Novom Sadu razgovarala je naša novinarka Staša Keneški.

- Maligni tumor jajnika nije toliko učestao kao npr. tumor dojke ili rak grlića materice, ali on ima lošu prognozu i šanse za preživljavanje. Desetogodišnje preživljavanje od ovog raka je svega 30 odsto - kaže dr Bojan Inđić.

Ginekolog otkriva i šta je glavni razlog koji dovodi do poražavajuće statistike.

- Ovaj tumor ne daje siptome u početnim fazama bolesti i žene često lutaju. Prođu meseci i godine dok se ne oktrije prava dijagnoza, a tada je uglavnom kasno. Ovo oboljenje je u 10 odsto slučajeva nasledno, a u ostalim slučajevima vezan je za faktore spoljašnje sredine i faktore kojima je žena izložena. Faktor rizika je broj ovulacija, tačnije one koje imaju ranu prvu menstruaciju ili kasnu menopauzu su u povišenom riziku. Takođe, gojazne žene i one koje puše, ali i žene koje nisu rađale ili koje ne doje - dodaje dr Inđić.

- Prevencija od karcinoma jajnika ne postoji, najvažije je da se pacijentkinje redovno kontrolišu, pre svega one žene koje su imale jednog ili više srodnika koji su imali ovo oboljenje trebalo bi da urade tumor mnarkere - zaključio je dr Inđić.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track