MOŽE BITI POGUBNA ZA SRČANE BOLESNIKE! Evo kakva je to MASAŽA STRUJOM tokom koje je preminuo Vidoje Ristović (44)
Foto: Shutterstock, Aleksandar Jovanović Cile

tragedija

MOŽE BITI POGUBNA ZA SRČANE BOLESNIKE! Evo kakva je to MASAŽA STRUJOM tokom koje je preminuo Vidoje Ristović (44)

Društvo -

Vidoje Ristović (44), suprug voditeljke Nikoline Pišek, iznenada je preminuo ovoga vikenda, a prema navodima očevidaca tragedija se dogodila u beogradskom kozmetičkom salonu tokom električne masaže.

Mnogi saloni za ulepšavanje u ponudi imaju neke od metoda stimulacija mišića strujom, koje je još u 18. veku dokazao Luiđi Galvani. U kozmetologiji tretman elektrostimulacije je vrlo popularan - koristi se za oblikovanje tela, korekciju lica, povećanje mišićne mase, jačanje i osposobljavanje mišića i mnoge druge postupke.

Vidoje Ristović
foto: Damir Dervišagić

Glavni efekt elektrostimulacije je jačanje mišićnog tkiva. U isto vrieme povećava se krvna i limfna cirkulacija, lokalna lipoliza, događaju se pozitivne promene kod metabolizma lipida i stabilizira se razina hormona. No mnogi korisnici ne znaju da su kontraindikacije za primenu tih metoda: srčani stimulator (pacemaker), metalni implantanti, maligni tumori ili sumnja na njihovo postojanje te krvni ugrušci. Problem je što ljudi najčešće i ne znaju da imaju krvni ugrušak. Ovo je potvrdila Matea Ivanić iz jednog kozmetičkog salona, piše Jutarnji list.

"Pri tretmana uvek se korisniku kažu kontraindikacije. Naravno da se elektrostimulacija nije preporučuje za neke dijagnoze. Ali i kod obične masaže rukama može da se pokrene tromb jer masaža se uvek radi prema srcu", rekla je Ivančić.

Vidoje Ristović
foto: ATAImages, Shutterstock, Kurir

Trenutno popularni Body former je elektronski uređaj posebno razvijen za tretiranje fizioloških naslaga u vezivnom tkivu. To je uređaj sa širokim spektrom delovanja koji objedinjuje kombinacije rastućih impulsa, ultrapodražajne struje, impulsnu galvanizaciju te interferentne struje. Električni impulsi podražavaju sve mišićne skupine obuhvaćene strujnim krugom. Ispravno postavljene elektrode na tijelo klijenta te pravilan odabir impulsa već posle nekoliko tretmana daje uočljive rezultate (manji opseg bokova ili struka, čvršća muskulatura...)

Mišićne kontrakcije podstiču se putem elektroda koje se postavljaju na ciljane delove tela. Ako se tijelo prethodno ili nakon elektrostimulacije tretira ima rezultat kao i fizička aktivnost, ali bez fizičkog napora. Uz adekvatan izbor programa, služi kao priprema za intenzivno vežbanje u teretani, odlazak na skijanje ili ostale sportske aktivnosti, zbog čega je posebno omiljen kod muškaraca, ali i za definisanje mišića kod aktivnih i profesionalnih sportista. Mišiće stimuliše aparat koji putem električnih impulsa izaziva ritmične kontrakcije mišića.

Vidoje Ristović
foto: Pritnscreen/Instagram/vidojeristovic

Takođe sadrži poseban program za ublažavanje bolova i oporavak mišića (upale mišića), ali i program za tretmane protiv ukočenosti i bolova u vratu, ramenima i leđima pa je adekvatna dopuna ili zamena fizikalnoj terapiji.

Kod svakog električnog podražaja, kontrakcijom mišići dobivaju puno širokih impulsa, što znači da se muskulatura uvijek aktivira i deaktivira u istoj dubini. Iako je u prošlosti bilo nepisano pravilo da, što je jača struja, to je bolji efekt, na novijim aparatima važno je kakva struja je prisutna i važno je aparat prilagoditi svakom pojedincu koji je na stolu.

Kurir.rs/Jutarnji list

bonus video:

03:41

NAJBOLJI NAČIN DA SE IZBORITE SA DIJABETESOM! Endokrinolog Gajović otkrila kako da BEZ LEKOVA izlečite šećernu bolest

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja