DA LI SU ONI NORMALNI! Niškim osnovcima tražili 15.500 ZA NOĆENJE i doručak u Beogradu! Ovo su NAJSRAMNIJE ponude za ekskurzije
Foto: Shutterstock

deru

DA LI SU ONI NORMALNI! Niškim osnovcima tražili 15.500 ZA NOĆENJE i doručak u Beogradu! Ovo su NAJSRAMNIJE ponude za ekskurzije

Društvo -

Ekskurzije su do te mere poskupele da su pojedine ponude roditelji bez izuzetka počeli da odbijaju. To se desilo u Nišu gde je osnovcima data, bez preterivanja, sramna ponuda.

- Tražili su 15.500 dinara za noć u Beogradu sa doručkom. Niko nije uplatio. Ja ne znam da li su oni normalni - napisao nam je jedan roditelj nakon što smo objavili tekst o papreno visokim cenama ekskurzija, izleta i rekreativnih nastava u Srbiji.

Na ovaj komentar nadovezao se i sledeći, sa jednako apsurdnom ponudom.

- Jedno noćenje u Vrnjačkoj banji 11.000 dinara! Kum bio sa osmim razredom - napisao nam je ovaj čitalac.

Kako nam je juče objasnio Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije, u cenu ekskurzija ulaze: smeštaj, obroci, prevoz (u proseku 1.000 dinara po đaku), dnevnice za nastavnike (u proseku 500 dinara po đaku po danu), dnevnice za lekara, i zarada za agenciju koja, tvrdi Seničić, iznosi između šest i osam procenata.

Međutim, kad se i ovi parametri saberu, ne dođe se do tako visokih cifri kakve se stavljaju pred roditelje. Za samo tri dana na Kopaoniku đacima se traži čitavih 25.000 dinara, juče nam je otkrio Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola.

Marija A. majka dvoje dece iz Beograda, priča da će izlet sinu na Rudnik, koji ne podrazumeva nikakvo noćenje, platiti 4.280 dinara, a radi se o deci koja idu u drugi razred osnovne škole.

- Reč je o izletu na Belu livadu na Rudniku. Da bi opravdali cenu, naveli su nam niz svakakvih aktivnosti, ali mi i dalje ne shvatamo čemu tolika cena. Napisali su nam da će decu da vode po imanju, da će učestvovati u radovima na polju, pravljenju ručka i sira i kajmaka. Skakaće u džakovima i bacati kamen sa ramena - ispričala nam je Marija A.

Druga majka, koja mora da plati izlet za dvoje dece, samo je napisala: "Ja sam za izlet, ali šta je ovo?" Slično nam je ispričao i tata iz Borče. Kako je rekao, njima su za izlet u Aranđelovac tražili 4.400 dinara, u šta je uključen ručak, prevoz i ulazak u pećinu.

Baš kako napominje Milorad Antić iz Foruma srednjih stručnih škola, đacima su potrebni izleti za druženje i razgledanje, a to nikada ne košta mnogo.

- Ekskurzije su preskupe i hitno ih treba prilagoditi roditeljskom džepu i deci. Ima toliko lepih mesta u Srbiji gde đaci mogu uživati u puno toga naučiti, a da opet nisu skupa. Sad sam skoro čuo za ponudu gde jedan dan košta 12.000 dinara i samo mi nije jasno zašto bi bilo koji savet roditelja pristao na takvu ponudu - ističe Antić.

Ipak, on ne veruje potpuno agencijama i napominje da bi bilo fer da roditelji taksativno dobiju šta koliko košta, počev od noćenja, obroka, prevoza i dnevnice.

Kurir.rs/Telegraf.rs

bonus video:

16:50

Srednjoškolcima ekskurzija sa dva noćenja 21.000 dinara: Roditelji besni!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track