TRAGOM PRADEDE KRALJA ALEKSANDRA I: Princ Filip prisustvovao proslavi jubileja Srpske Patrijaršije u Sremskim Karlovcima (FOTO)
Foto: princ filip press

sa princezom danicom i sinom stefanom

TRAGOM PRADEDE KRALJA ALEKSANDRA I: Princ Filip prisustvovao proslavi jubileja Srpske Patrijaršije u Sremskim Karlovcima (FOTO)

Društvo -

Princ-Naslednik Filip u pratnji supruge princeze Danice i sina princa Stefana prisustvovao je danas u Sremskim Karlovcima, proslavi stogodišnjice vaspostavljanja Srpske Patrijaršije.

Svetu Arhijerejsku Liturgiju u Sabornom hramu Svetog oca Nikolaja Mirlikijskog u prisustvu svih Arhijereja SPC služio je patrijarh srpski Porfirije. Po završetku svete Liturgije i čina priziva Duha Svetog, članovi Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve su održali u prestonoj dvorani Patrijaršijskog dvora prvu svečanu Saborsku sednicu.

Filip Karađorđević, Sremski Karlovci
foto: princ filip press

Princ-Naslednik Filip poručio je da mu je velika čast što je kao čukununuk Kralja Petra I i praunuk Kralja Aleksandra I prisustvovao proslavi ovog značajnog jubileja i početku zasedanja Svetog arhijerejskog Sabora SPC.

Princ Filip sa zadovoljstvom podseća da je njegov pradeda, kralj Aleksandar I kao tadašnji regent, imao značajnu ulogu u ujedinjenju srpskih pravoslavnih crkava. On ne samo što je davao podršku ovom procesu, nego je bio i njen inicijator. Princ-Naslednik podseća da je odmah po dogovoru sa Carigradom, sredinom juna 1920. godine, regent Aleksandar (potonji Kralj Aleksandar I) doneo ukaz kojim je ozakonjeno ujedinjenje Srpske pravoslavne crkve, a proglašenje Patrijaršije je zakazano za 12. septembar iste godine.

Filip Karađorđević, Sremski Karlovci
foto: princ filip press

”Moj pradeda Kralj Aleksandar I bio je inicirao da se prvi srpski patrijarh ujedinjene SPC ustoliči i u Pećkoj Patrijaršiji. Ceremonijal ustoličenja patrijarha Dimitrija u Pećkoj Patrijaršiji obavljen je 28. avgusta 1924. i bio je ispunjen istorijskom simbolikom i uspostavljanjem direktne veze od prvog patrijarha iz vremena Nemanjića, pa drugim vaspostavljanjem 1557. i trajanjem do 1776, s vremenom Karađorđevića", podseća princ Filip.

Filip Karađorđević, Sremski Karlovci
foto: princ filip press

Princ-Naslednik dodaje i da je svečanost ustoličenja prvog srpskog patrijarha ujedinjene SPC započela dolaskom njegovog pradede, kralja Aleksandra u Peć, gde ga je starešina manastira pozdravio kao "osvetnika Kosova, oslobodioca i ujedinitelja našeg naroda i istorijski pravog naslednika krune Nemanjića".

Filip Karađorđević, Sremski Karlovci
foto: princ filip press

U manastiru je obavljen i jedan "istorijski čin": kralj Aleksandar je svečano zapalio dve velike sveće koje je carica Milica ostavila kao amanet onom srpskom kralju koji “osveti Kosovo”. Kralj je zatim prišao patrijarhu i svojom rukom mu stavio oko vrata skupocenu ogrlicu panagiju, izrađenu od zlata i dragog kamenja u Parizu, godinu dana ranije, prema nacrtu koji je poslat iz Beograda. Pored lika Svetog Save, u panagiji su ugrađeni i likovi srpskih patrijaraha, svetitelja i srpskih vladara.

Filip Karađorđević, Sremski Karlovci
foto: princ filip press

"Ponosan sam na sve što su moji preci učinili za naš narod, našu državu i našu Crkvu, a na današnji dan, posebno sam ponosan na ulogu koju je moj pradeda Kralj Aleksandar I imao u ujedinjenju srpskih pravoslavnih crkava i vaspostavljanju Srpske Patrijaršije i zbog toga sam posebno srećan što sam danas sa svojom porodicom bio u Sremskim Karlovcima, zajedno sa Patrijarhom srpskim Porfirijem i Arhijerejima naše Svete Crkve", istakao je princ-naslednik Filip.

Pored prinčevskog para Karađorđević i brojnih vernika, Liturgiji su prisustvovali i predstavnici Vojske Srbije, izaslanik Predsednika Repubike Srbije i ministarke pravde Maja Popović, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, direktor Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Vladimira Roganovića i predsednik opštine Sremski Karlovci Aleksandar Stojkečić.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track