02:05

JAO, MEJL BOMBAŠA JE PSIHOTIČAN Direktorka škole u 6 jutros nije mogla da veruje šta čita

dojava jutros stigla u 97 škola

KO I ODAKLE ŠALJE MEJLOVE SA DOJAVAMA O BOMBAMA? Slučaj preuzelo Tužilaštvo za organizovani kriminal

Društvo -

Veliki broj osnovnih škola u Beogradu, kao i pojedine srednje škole, zgrada Beograđanka, kao i aerodrom u Nišu jutros su dobile dojave o bombama, a kako saznajemo slučaj je preuzelo Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Kako nezvanično saznajemo, da bi istražni organi ušli u trag osobe koja šalje mejlove one moraju poslati zahtev za lokaciju sa koje je mejl poslat od provajdera.

- Kada su mejlovi u pitanju provajder nije iz Srbije, niko u našoj državi. Već se zahtev mora slati ili Guglu ili Švajcarcima - kaže izvor upoznat sa istragom.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo unutrašnjih poslova svaki put uputi zahtev za lociranje, međutim na provajderima je hoće li da odgovori.

- Neretko se dešava da neće da odgovore kada ima mnogo prijava, ali i ako im stižu zahtevi svaki dan. Oni imaju pravo da štite identitet svojih korisnika - dodaje izvor Blica.

Kako navodi, osobe koje šalju mejlove najčešće se ne kriju iza pseudonima, nekih izmišljenih imena, već im je ime na mejlu spoj nekih znakova, slova i brojeva.

U 97 škola gde je stigla dojava o bombi, kontradiverzione ekipe MUP-a su na terenu i u do sada pregledanim školama utvrđeno je da su dojave o postavljenim bombama bile lažne.

Učenici su vraćeni na nastavu, a u školama gde bezbednosni pregled još traje, učenici su poslati kućama.

Nakon završenog KD pregleda škola učenici će biti vraćeni na nastavu ili će se danas nastava odvijati onlajn.

Podsetimo, dojave o postavljenim bombama dobile su brojne škole u Beogradu s mejlom veoma čudnog sadržaja.

"Čudan osećaj smirenosti kao da čekamo normalan dan, ista rutina kao i uvek. Mrzimo sebe, ali želimo da povredimo svakoga ko nam se nađe na putu. Osećaj da je sve oko sebe samo san nas ne napušta. ne vidimo razloga da pišemo nešto drugo. Na kraju, možemo reći da nismo prvi i daleko od poslednjih. Ubijaće vas automobilima, bombama, noževima, svime što vam dođe pod ruku. Ološ poput nas unišiće sve oko sebe, jer je svet truo, svi ste truli iznutra".

Mejl je napisan na ćirilici i naslovljen sa "NA TERITORIJI ŠKOLE POSTAVLJENA OGROMNA KOLIČINA EKSPLOZIVA".

Nakon što je jutros u 97 beogradskih škola stigla dojava o bombi, ista dojava stigla je i u Beograđanku.

Nedugo posle škola, zgrade Beograđanke, dojava o bombi je stigla i na aerodrom u Nišu.

Prema rečima putnika, bilo je kratkog odlaganja pojedinih letova. Anonimna prijava je stigla jutros oko osam sati, a prema nezvaničnim informacijama takođe je stigla putem mejla.

Dušan Knežević direktor aerodroma Konstantin Veliki u Nišu rekao je za "Blic" da su nakon dobijanja obaveštenja o bezbedonosnoj pretnji službe aerodroma obavile sve neophodne bezbednosne procedure nekim čega je aerodrom vraćen opet u operativno stanje.

- Proces opsluge putnika i aviona odvija se nesmetano i očekujemo da tako bude i nadalje. Nije došlo do promena u režimu poletanja i sletanja. Jedan avion je jutros odleteo za Beč, očekujemo sletanje za Malme i Meningem, rekao je Knežević. On je dodao da se ovakva situacija mogla očekivati.

- Nažalost, takva je situacija svuda u zemlji pa se ovako nešto moglo očekivati nakon što je aerodrom u Beogradu imao takvu situaciju nekoliko puta. Naše službe su bile spremne ali se nažalost, ovakva situacija može ponoviti, rekao je.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja