04:04

U SAMO NEKOLIKO KORAKA MOŽETE NEKOME DOSLOVNO SPASITI ŽIVOT Ovo su koraci kako da pomognete osobi koja je doživela INFARKT

korisno, važno, humano

U SAMO NEKOLIKO KORAKA MOŽETE NEKOME DOSLOVNO SPASITI ŽIVOT Ovo su koraci kako da pomognete osobi koja je doživela INFARKT

Društvo -

Verovatno ste se nekada zapitali kako izgleda obuka oživljavanja prilikom naglog srčanog zastoja. Upravo to istraživala je novinarka Kurir televizije Marija Čanković.

oživljavanje
foto: Kurir Televizija

- Ono što prvo moram da kažem, a to je da je uvek prvo najvažnija procena. Dakle, da procenimo šta se sa osobom zaista dogodilo, jer od toga zavise naši dalji koraci - počela je sa obajšnjenjem Bojana iz Crvenog krsta.

A ovo su prvi koraci.

oživljavanje
foto: Kurir Televizija

- Ono što prvo radimo je provera svesti drmanjem po ramenima. Pozvaćemo osobu po imenu, pitate da li je osoba dobro, da li vas čuje i kažete joj da otvori oči. Ukoliko nema reakcije važno je da tražimo pomoć iz okoline. Proveru disanja vršimo tako što glavu zabacimo unazad i proveravamo deset sekundi. Kada ustanovimo da nema disanja, izuzetno važno je pozvati Hitnu pomoć na 194, kako bismo mogli dalje postupke da prilagodimo. Kada to uradimo, započinjemo reanimaciju, pre svega, masažom srca, a nakon toga radimo i veštačko disanje. Masažu srca radimo 30 puta (način prikazan u videu prim.aut.). Veštačno disanje vrši se tako što se zabaci glava, zapuši se nos i da se dva udaha i tako nastavljamo cikluse u odnosu 30 prema 2 - postupno je objasnila Bojana iz Crvenog krsta.

1 / 8 Foto: Kurir Televizija

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:57

STOMATOLOG O UTICAJU MASKE NA ZDRAVLJE ZUBA: Pogoršana oralna higijena, LJUDI NAM DOLAZE SA OTOCIMA I APCESIMA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track