NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Manje preminulih i zaraženih, raste broj pacijenata na respiratoru
Foto: Shutterstock, Covid19.rs

poslednji podaci

NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Manje preminulih i zaraženih, raste broj pacijenata na respiratoru

Društvo -

U prethodna 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 4.170 građana od kojih je 186 novozaraženi.

Preminula su 2 pacijenta, na respiratorima u bolnicama širom Srbije je 10 obolelih.

korona, presek stanja
foto: Covid19.rs

Podsetimo, dan ranije na korona virus je bilo testirano 5.099 građana od kojih je 247 bilo novozaraženih. Preminua su 3 pacijenta, a na respiratorima je bilo 8 obolelih.

Belgija je prva zemlja koja je uvela obavezan 21-dnevni karantin za osobe koje su pozitivne na virus majmunske boginje koje su registrovane u 12 zemalja.

Zdravstvene vlasti Belgije saopštile su da će svi zaraženi morati da se izoluju na tri nedelje, nakon što su tri slučaja majmunskih boginja registrovana u zemlji. Veruje se da je izvor zaraze festival u Antverpenu.

Retka virusna infekcija, koju ljudi obično dobijaju u tropskim oblastima zapadne i centralne Afrike, može se preneti veoma bliskim kontaktom sa zaraženom osobom.

Simptomi su obično blagi, a većina pacijenata se oporavlja u roku od nekoliko nedelja bez lečenja. Međutim, bolest se može pokazati fatalnom jer soj koji izaziva trenutnu epidemiju ubija jednog od 100 zaraženih.

Bolest, koja je prvi put otkrivena kod majmuna, može se preneti sa osobe na osobu bliskim fizičkim kontaktom - kao i seksualnim odnosom - a izaziva je virus majmunskih boginja.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track