NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Mnogo više testiranih, više i novozaraženih
Foto: Shutterstock, Printscreen/covid19.rs

POSLEDNJI PODACI

NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Mnogo više testiranih, više i novozaraženih

Društvo -

U prethodna 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 8.194 građana od kojih je 296 novozaraženih.

Preminula su 3 pacijenta, na respiratorima u bolnicama širom Srbije je 8 obolelih.

korona, korona presek
foto: Printscreen

Podsetimo, dan ranije na korona virus je bilo testirano 4.170 građana od kojih je 186 bilo novozaraženih. Preminua su bila 2 pacijenta, a na respiratorima je bilo 10 obolelih.

Pošto mnoge zemlje smanjuju obim testiranja, sve manje smo svesni obrazaca prenosa i evolucije bolesti. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) poziva sve zemlje da nastave s nadzornim aktivnostima. Oko 60 odsto svetskog stanovništva je primilo obe primarne doze vakcine, ali je taj broj u zemljama s niskim dohotkom svega 13 odsto. Smanjenje ove razlike i dalje je od ključnog značaja za završetak pandemije kao globalne zdravstvene krize, kaže u intervjuu za Kurir Tarik Jašarević, portparol SZO.

Da li se svet previše opustio kada je reč o pandemiji koronavirusa? Pandemija još nije završena, virus cirkuliše, još uvek je nemali broj novozaraženih...

Tarik Jašarević
Tarik Jašarevićfoto: Printscreen

- Na osnovu naših dosadašnjih saznanja, najverovatniji scenario je da će virus nastaviti da evoluira, ali da će se ozbiljnost bolesti koju izaziva s vremenom smanjivati usled rasta imuniteta putem vakcinacije ili zaražavanja. Do periodičnih skokova broja novozaraženih i preminulih može da dođe kako imunitet slabi, zbog čega bi bila potrebna periodična dodatna vakcinacija najugroženijih delova populacije. U najboljem slučaju, pojavljivale bi se manje ozbiljne varijante, pa tako ne bi bile neophodne dodatne doze vakcine, niti nove formulacije. U najgorem slučaju, pojavila bi se opasnija i veoma lako prenosiva varijanta. Zaštita koju je stanovništvo steklo protiv teških oblika bolesti i smrti, bilo putem prethodne vakcinacije ili putem zaražavanja, brzo bi nestala pred ovom novom pretnjom. Rešavanje ovakve situacije bi podrazumevalo značajne izmene sadašnjih vakcina i neometano dostavljanje vakcina onima koje teški oblici bolesti najviše ugrožavaju.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track