AKO DANAS ZAGRMI, VERUJE SE DA NAS ČEKA PLODNA GODINA! Slavimo Svetog Germana
Foto: printscreen

crkveni kalendar

AKO DANAS ZAGRMI, VERUJE SE DA NAS ČEKA PLODNA GODINA! Slavimo Svetog Germana

Društvo -

Danas se slavi Sveti German, patrijarh carigradski. On je bio sin prvog carskog senatora koga je ubio car Konstantin Pogonet, a njega kao mladića uškopio i silom oterao u manastir.

German I je bio carigradski patrijarh (od 715. do 730.), sin prvog carskog senatora. Proglašen je svecem zbog svoje borbe protiv ikonoboraca. Prema pisanju jednog katoličkog sajta, patrijarh German Carigradski se ne ubraja među najreprezentativnije likove istočnog hrišćanskog sveta, ali se njegovo ime pojavljuje na popisu velikih branitelja svetih slika, sastavljenom na Drugom nikejskom saboru, 787. godine, čime mu je ukazana čast.

Patrijarh German je poklanjao veliku pažnju liturgijskim slavljima, kao i troparima i neko se vreme za njega smatralo da je ustanovio praznik Akatistos. Iako ga teolozi ne smatraju velikim misliocem, neka su njegova pisana dela (tzv. homilije) ostala upamćena pre svega zbog nekih njegovih shvatanja o mariologiji i predstavljaju deo tradicije hrišćanskih crkava, bez obzira da li se radi o istočnim ili zapadnim.

Prema tvrdnji katoličkog sajta, naraštaji monaha i drugih pripadnika brojnih ustanova i danas pronalaze u tim tekstovima veliku vrednost za duhovni život. Papa Pije XII je odabrao jedan od tih tekstova i svrstao ga u apostolsku konstituciju „Munificentissimus Deus” (1950) koji je proglasio argumentom verske istine o Marijinom Uznesenju na nebo.

Narod ga slavi kao svetitelja zaštitnika od grada, poplava i suša. Kad naiđu gradonosni oblaci, ljudi u selima oko Niša izađu iz kuća i poviču: „Do među, Đermo”. Takođe se veruje da će godina biti plodna ako zagrmi na ovaj dan, pa se negde govori dok grmi: „Grmni, Germane, i nosi u pustu goru dogodine”.

German se zamišlja kao starac sa dugom bradom, koji hoće da dođe kod nekog i na večeru. Običaj je da se uz seču badnjaka poziva i German na jelo, kako bi se zadobila njegova milost.

Srpska pravoslavna crkva slavi ga 12. maja po crkvenom, a 25. maja po gregorijanskom kalendaru. Grčka Crkva takođe slavi njegov liturgijski spomen 12. maja.

Kurir.rs

bonus video:

03:17

EVO ŠTA JE ŠERIJATSKI ZAKON SAMO ZUKORLIĆU DOZVOLJAVAO! Teolog otkrio: Druga i treća žena IMAJU PRAVA NA OVAJ DEO NASLEDSTVA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track