ZNATE LI KOME JE ŠANTIĆ ZAISTA POSVETIO PESMU "Ostajte ovde"? Mostarac kome su na sahranu došli svi, ali je NJIMA bio TRN U OKU!
Foto: Printscreen/Youtube, Arhiva

velikan srpske književne misli

ZNATE LI KOME JE ŠANTIĆ ZAISTA POSVETIO PESMU "Ostajte ovde"? Mostarac kome su na sahranu došli svi, ali je NJIMA bio TRN U OKU!

Društvo -

Na današnji dan 1868. godine rođen je veliki srpski književnik i akademik Aleksa Šantić

Aleksa Šantić je nesumnjivo ostavio veliki trag u ne samo srpskoj, već i književnosti čitavog Balkana.

Šantića često porede sa Osmanom Đikćem, Srbinom muslimanom, koji je napisao "Himnu Srba muslimana". To poređenje često je išlo jer su i jedan i drugi pisali o svojoj braći druge vere i za njih imali najlepše reči i poruke.

Šantićev književni opus je obiman, kao i prevodilački rad, među kojim se posebno izdavajaju pesme Hanriha Hajnea.

Izabran je za dopisnog člana Srpske kraljevske akademije 3. februara 1914.

Ubrzo, izbija Prvi svetski rat, a sa njim i problemi Alekse Šantića.

Austrougarske vlasti su ga hapsile kao istaknutog srpskog nacionalistu. A da li je bio nacvionalista? Aleksa Šantić bio je rodoljub, koji je voleo Srbe i koji je voleo muslimane i sve ostale narode koji su živeli u bližem ili daljem okruženju. I do danas je unogome ostao neshvaćen.

Aleksa Šantić
foto: Printscreen/ Youtube

Umro je u svom Mostaru 2. februara 1924. godine. Oataće zabeleženo da su mu na sahranu došli predstavnici scih naroda, nacija, veera, etniciteta i ma po kojoj podeli da su se delili. Brojne delegacije, srpske, hrvatske i muslimanske su doputovale u Šantićev rodni grad, a poznato je da su neki su pešačili i po 40 kilometara, kako bi po pravoslavnom obredu ispratili velikog pesnika, rodoljuba i kosmopolitu.

OSTAJTE OVDE

"Ostajte ovdje!…Sunce tuđeg neba, Neće vas grijat kô što ovo grije; Grki su tamo zalogaji hljeba Gdje svoga nema i gdje brata nije.

Od svoje majke ko će naći bolju?! A majka vaša zemlja vam je ova; Bacite pogled po kršu i polju, Svuda su groblja vaših pradjedova.

...

Ovdje vam svako bratsku ruku steže – U tuđem svijetu za vas pelen cvjeta; Za ove krše sve vas, sve vas veže: Ime i jezik, bratstvo, i krv sveta,

Ostajte ovdje!… Sunce tuđeg neba Neće vas grijat kô što ovo grije – Grki su tamo zalogaji hljeba Gdje svoga nema i gdje brata nije…"

Kurir.rs/ J. Ć.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

00:54

ISTORIJA NA DRUGAČIJI NAČIN: Petrović odgovorio zašto je njegova knjiga NAJTRAŽENIJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track