SKANDAL U PRIŠTINI! VELIČAJU SARADNIKA NACISTA DŽAFERA DEVU: Održan skup u čast osnivača zloglasne SS divizije Skenderbeg
Foto: Kurir Televizija

sramota

SKANDAL U PRIŠTINI! VELIČAJU SARADNIKA NACISTA DŽAFERA DEVU: Održan skup u čast osnivača zloglasne SS divizije Skenderbeg

Društvo -

Tri meseca nakon što je javnost uzburkala vest da program Ujedinjenih nacija za razvoj na Kosovu finansira obnovu kuće koja nosi ime Džafera Deve, saradnika nacista u Drugom svetskom ratu, memorijalna akademija povodom 44. godine od smrti ovog albanskog naciste održana je u Prištini.

Dok većina prištinskih medija nije izvestila o ovom događaju TV "Siri" iz Đakovice je na svom Jutjub kanalu postavila video materijal sa skupa na kojem su govornici, uglavnom albanski istoričari, istakli, iz njihove vizure "veliki doprinos Džafera Deve nacionalnoj stvari", navodi Tanjug, a prenosi Politika.

Skup je održan u amfiteatru Instituta za istoriju u Prištini pre dva dana, a politički analitičar i univerzitetski profesor iz Mitrovice Nedžmedin Spahiju rekao je da je "upravo Devina vizija dovela Amerikance na Kosovo" i da je on "omogućio vekovni san Albanaca o nacionalnom jedinstvu".

UNDP
foto: Printskrin/Facebook/UNDP

Pre tri meseca, podsetimo, osvanula je informacija da UNDP na Kosovu finansira obnovu kuće u južnom delu Mitrovice koja nosi ime Džafera Deve. Usledile su zatim brojne kritike i osude od strane Beograda i međunarodne javnosti zbog Devine nacističke prošlosti pa su radovi i projekat obustavljeni.

Kritičan je tada bio i ambasador Nemačke na Kosovu, Jorn Rode, koji je povezao Devu sa zločinima nacista tokom Drugog svetskog rata i napisao da je Deva bio "saradnik nacista".

- Nemojte iskrivljavati istinu o Holokaustu ili ratnim zločinima koje su počinili nacisti i lokalni saradnici - napisao je Rode tada na Tviteru.

Deva je bio jedan od fašističkih kolaboracionista na KiM. Albanski političar je 1944. ušao u Vladu Albanije formirane uz podršku nacističke Nemačke i jedan od osnivača tzv. Druge prizrenske lige i 21. SS divizije Skenderbeg poznate po učešću u Holokaustu nad Jevrejima na teritoriji KiM.

Do 1941. godine Deva je postao prvi albanski politički vođa sa KiM koji je pokazao spremnost da sarađuje sa Nemačkom u slučaju invazije na Jugoslaviju.

(Kurir.rs/Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track