SKANDAL! ALBANCI OBNAVLJAJU KUĆU "HITLERA SA KOSMETA": U svemu im pomažu EU i Ujedinjene nacije!
Foto: Printskrin/Facebook/UNDP

POLITIKA

SKANDAL! ALBANCI OBNAVLJAJU KUĆU "HITLERA SA KOSMETA": U svemu im pomažu EU i Ujedinjene nacije!

Politika -

Džafer Deva ima najveću odgovornost za smrt oko 10.000 Srba i proterivanje mnogo većeg broja, podseća istoričar Čedomir Antić

Kuća ozloglašenog naciste Džafera Deve, poznatog kao kosmetski Hitler, u južnom delu Kosovske Mitrovice biće rekonstruisana i služiće kao regionalni centar kulturne aktivnosti. Da stvar bude još šokantnija, ovaj projekat podržava EU i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Čuven po zlu

Deva (1904-1978) bio je jedan od osnivača "velike Albanije" i surove SS divizije Skenderbeg, koja je likvidirala Srbe, Jevreje i Rome u Drugom svetskom ratu, a kosmetskim Hitlerom je prozvan zbog surovosti. Imajući u vidu da je najavljeno da će nakon rekonstrukcije biti regionalni centar za kulturne aktivnosti, brojni stručnjaci su to ocenili kao pokušaj njegove rehabilitacije.

UNDP
foto: Printskrin/Facebook/UNDP

Istoričar Čedomir Antić za Kurir ocenjuje da je ovakav potez Prištine, odnosno UN, nepoštena i neiskrena politika nejednakih standarda u kojoj je svako nevin dok se ne dokaže da je Srbin.

- Ne može se Deva porediti s Hitlerom, jer je Hitler bio jedan, ali jeste ostvario najvišu funkciju marionetske "velike Albanije". On ima najveću odgovornost za smrt oko 10.000 Srba i proterivanje mnogo većeg broja. No, u svemu su najgori nejednaki standardi - kazao je Antić.

Čedomir Antić
foto: Kurir Televizija

Paradržava

Podseća da su, kada su preuzeli vlast na Kosovu, započeli progon Srba kakav nije viđen.

- Posle rata, umesto da budu kažnjeni, dobili su autonomiju i postali paradržava. Kada je reč o ulozi velikih sila, treba reći da su zemlje Kvinte direktno krive za sve ono što se dogodilo na Balkanu poslednjih 30 godina - istakao je on.

I gradonačelnik Severne Kosovske Mitrovice Milan Radojević ocenio je kao šokantno i neverovatno da UNDP u južnom delu Kosovske Mitrovice rekonstruiše Devinu kuću.

On je pozvao na otkazivanje ovog projekta. Podsetio je da je "Deva tokom okupacije dočekao nemačkog generala Eberharta i zahvalio mu na oslobođenju od srpskog ropstva".

Prištinski ministar iznenadio

Zovu NATO u pomoć

Kosovski ministar odbrane Armend Mehaj zatražio je povećanu pažnju NATO da bi se, kako kaže, sprečio uticaj rusko-srpskih destabilizujućih krugova koje podržavaju kineski krugovi u regionu.

Nekadašnji direktor Zdravstvenog centra u Severnoj Mitrovici Milan Ivanović upozorava da je ovo samo još jedan pokušaj Zapada da pomogne Prištini u daljem etničkom čišćenju teritorije KiM.

- Priština se obraća svojim prirodnim saveznicima, odnosno mentorima i ljudima koji su im i omogućili stvaranje kvazidržave. Sve je manje skriveno da su i njihovi mentori sve otvorenije na albanskoj strani da bi napravili etnički čisti prostor - kaže Ivanović za Kurir.

I. Žigić/ Foto/Source:Printskrin/Facebook/UNDP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track