ZA 50 GRAMA SIRA 6.000 DINARA, A PRAVE SE LISTE ČEKANJA ZA PORUDŽBINE! Evo zašto je ovaj proizvod JEDINSTVEN I NAJSKUPLJI NA SVETU
Foto: Fonet

EKSKLUZIVAN PROIZVOD

ZA 50 GRAMA SIRA 6.000 DINARA, A PRAVE SE LISTE ČEKANJA ZA PORUDŽBINE! Evo zašto je ovaj proizvod JEDINSTVEN I NAJSKUPLJI NA SVETU

Društvo -

Već godinama se o magarećem siru govori kao o ekskluzivnom proizvodu. Ova jedinstvena mlečna prerađevina, koja se proizvodi na farmi u Specijalnom rezervatu prirode Zasavica, prodaje se širom sveta po ceni od 1.000 evra po kilogramu.

magarci, magarac, Zasavica, sir, magareći sir
foto: RINA

Priča o najskupljem siru na svetu nije novost, ali sama činjenica da niko drugi još uvek nije uspeo da ga napravi ne prestaje da budi interesovanje, a donekle i pravda njegovu visoku cenu.

Kako navodi upravnik Specijalnog rezervata prirode Zasavica Slobodan Simić, magareće mleko, kao mlečni proizvod, još uvek nije priznato, pa je nemoguće izvoziti ga, a isto važi i za sir. Međutim, upravo taj status “nepostojećeg” jedan je od razloga njegove ekskluzivnosti. A u čemu je zapravo stvar?

Slobodan Simić
Slobodan Simićfoto: RINA

- Problem je u tome što je magareće mleko isto kao ljudsko, odnosno ima jako malo mlečne masti i nema kazein koji služi za zgušnjavanje. Mi smo uspeli to da rešimo i da napravimo jedinstveni, najskuplji sir na svetu - kaže Simić u razgovoru za Biznis.rs.

Na koji način su rešili taj problem – ne otkrivaju, ali je poznato da se magareće mleko meša sa određenim procentom kozjeg, kako bi sir bio mekši.

Prema rečima Simića, druga na svetu farma muznih magarica u Zasavici proizvodi onoliko sira kolika je potražnja. Kako ne mogu da ga šalju, kupci dolaze u Zasavicu u kojoj nabavljaju unapred dogovorenu količinu, a treba imati u vidu da magarice proizvedu manje od jednog litra mleka dnevno.

- Pošto magareći sir ne možemo legalno da plasiramo, naša proizvodnja je mala. Međutim, ona je mala i zbog drugog razloga - za jedan kilogram sira potrebno je 25 litara mleka. Jedna magarica za godinu dana daje oko 40-45 litara mleka. Dakle, mi godišnje možemo da proizvedemo od 50 do 70 kilograma sira - navodi Simić, dodajući da se ovaj sir ne može proizvoditi u tonama, te da je i zbog toga on najskuplji u nomenklaturi.

Magarac, Zasavica
foto: Rojters

Ukus ovog polutvrdog sira je, u skladu sa celokupnom pričom o njemu, takođe jedinstven, a obično se prodaje u brendiranim pakovanjima od po 50 grama. Cena jednog pakovanja je od 6.000 dinara.

Simić navodi da se godišnje proda oko 20 kilograma sira, što znači da ovaj proizvod sam donosi 20.000 evra.

Stranci koji dolaze da posete Zasavicu i okuse ovaj mlečni proizvod odsedaju u kampu rezervata, a pored njih povremeno ga nabavljaju i naši ljudi, za specijalne prilike.

Simić navodi i da su u toku pregovori sa jednim beogradskim restoranom, pa nije isključeno da će ovaj delikates uskoro biti dostupan i gurmanima u glavnom gradu.

Kurir.rs/Biznis.rs

Bonus video:

06:43

Domaćinstvo Tomašević proizvodi svoje kozije produkte, a za njihov sir uvek se traži kilogram više

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track