PROCVETAO SLATKI TURIZAM! Komšije masovno dolaze u Srbiju po jeftinije brašno, šećer i ulje!
Foto: Thinkstock

ISPLATI IM SE

PROCVETAO SLATKI TURIZAM! Komšije masovno dolaze u Srbiju po jeftinije brašno, šećer i ulje!

Društvo -

Doskoro se iz Srbije u BiH išlo po gorivo, a sada komšije dolaze po šećer, brašno i ulje, koji su na rafovima u Srbiji zbog zaštićene cene jeftiniji nego u inostranim prodavnicama.

šećer, Pojeftinjenje, Maloprodajne Cene

Naime, u našoj zemlji cena šećera ograničena je na 89,99 dinara po kilogramu, tako da je oko 60 dinara jeftiniji nego u Republici Srpskoj. Upravo zbog toga stanovnici iz pograničnih mesta masovno prelaze Drinu - zbog kupovine. Do pre nekoliko meseci građani Srbije u Republiku Srpsku često su odlazili po jeftinije gorivo. Sada stanovnici sa leve obale Drine granicu prelaze da bi kupovali najviše šećer i ulje.

U prodavnicama u pograničnim mestima poput Loznice, Malog Zvornika i Priboja osnovne životne namirnice kupuju se više nego inače, prenosi RTS.

Prodavci kažu da kupuju prvenstveno komšije iz susedne države. Željka Vasiljević, radnica u marketu iz Loznice, ispričala je za RTS da kupci iz Republike Srpske već nekoliko meseci masovno dolaze u kupovinu i najviše uzimaju šećer, ulje i brašno, jer su kod njih, kako kažu, znatno skuplji.

- Nije ograničena prodaja šećera, šećer dolazi svaki dan, cena mu je 89 dinara i malo veća je potražnja nego inače - kaže Mira Janjić, radnica u marketu iz Priboja.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je tržište u našoj zemlji slobodno, da ograničenja u kupovini nema, zbog čega se dešavalo da su neki kupovali i po 200 kilograma šećera.

- Naročito vam je to izraženo u pograničnim prostorima, pokušavaju da prebace preko granice zato što je tamo viša cena te robe i pokušavaju da trguju, to je jedna star - rekao je ranije Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede.

VAŽNO

U Mađarskoj niža cena goriva i za srpske vozače

benzin, nafta, pumpa, gorivo
foto: EPA /Shawn Thew

Vozila sa srpskim i slovenačkim registarskim tablicama izuzeta su od povećane cene goriva za strane vozače u Mađarskoj, koje su stupile na snagu u petak u ponoć, piše portal Dailynewshungary, a prenosi RTS. To znači da vozači automobila iz Srbije i Slovenije mogu da toče benzin i dizel po subvencionisanim cenama od 480 forinti (1,22 evra) po litru, koje važe za Mađare. Kako je objašnjeno, ovo izuzeće za Srbiju i Sloveniju je učinjeno jer je u tim zemljama takođe na snazi odluka vlasti o ograničenju cene goriva, koja važe i za mađarske vozače, a ne samo za domaće.

Kurir.rs/RTS

Bonus video:

00:29

Privatnici pljačkali državu: Pojedinci krali pšenicu, kukuruz i suncokretovo ulje iz robnih rezervi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track