EVO ŠTA JE SVE CARINA ZAPLENILA U PROTEKLOJ GODINI! Slobodan Tomić iz Uprave carina: Nalazili smo narkotike u PELENAMA
Foto: Carina Srbije

sprečen šverc

EVO ŠTA JE SVE CARINA ZAPLENILA U PROTEKLOJ GODINI! Slobodan Tomić iz Uprave carina: Nalazili smo narkotike u PELENAMA

Društvo -

Protekla 2021. godina može se reći da je bila jedna od najuspešnijih do sada kada je carina u pitanju. Osujećeni su brojni pokušaji šverca, a švercovalo se sve što može da stane u štek ili bunker - životinje, droga, lekovi, novac, zabranjeni predmeti, ljudi...

Policijski Pas, Policijski psi, belgijski ovčar, carinski psi, carina, pas, psi, Službeni Pas, službeni psi
foto: Carina Srbije

Ipak, uprkos veštinama švercera čini se da su dobro obučeni srpski carinici prošle godine bili za dva koraka ispred. U prilog tome dovoljno govori podatak da se iz carine u budžet tokom 2021. slilo čak milijardu i 115 miliona evra više nego 2020.

Slobodan Tomić iz Uprave carina otkrio je za Kurir televiziju šta je sve zaplenjeno tokom 2021. godine.

- Svakodnevno se pronalaze različite stvari. U toku prošle godine otkriveno je preko 717kg narkotika, preko 11kg zlata, preko 5 miliona neprijavljenog novca i mnoge druge robe. Mašta putnika je zaista neograničena, ali to što njima padne na pamet mi već znamo. Kada govorimo o prenošenju novca, nalazili smo ga u pelenama, tetrapak soku, smeću, na potpuno neverovatnim mestima. Što se narkotika tiče, ni tu mašta ne manjka. Prenosi se u patikama i raznim drugim predmetima - rekao je za Kurir televiziju Slobodan Tomić.

05:22

EVO ŠTA JE SVE CARINA ZAPLENILA U PROTEKLOJ GODINI! Slobodan Tomić iz Uprave carina: Nalazili smo narkotike u PELENAMA

Carinici su, u saradnji sa policijom, prejuče na graničnom prelazu Horgoš sprečili pokušaj prenosa neprijavljenog novca preko granice. Tomić podseća da je obaveza svakog putnika da prijavi sav novac carinskom organu.

- Nažalost ovo je evergrin, na različite načine pronalazimo neprijavljen novac. Detaljnom kontrolom pronađeno je 60.900 evra. U skladu sa propisima vraćeno mu je 10.000 evra. Putnik je trebao sav novac da prijavi carinskom organu. Obaveza je svakog lica da to učini kako ne bi ostao bez novca. Novac ne ostaje kod carinika, već se uplaćuje u roku od 2 dana Narodnoj banci Srbije i da se o celo slučaj prijavi Upravo za pranje novca - rekao je Tomić.

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

00:33

Hapsenje-Zaplena 50 kg marihuane

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track