03:07

DVE ZEMLJE NAJAVLJUJU NOVE UDARE KORONE Vitorović: Sve je počelo otkad se Šolc vratio iz Afrike OMIKRON PACIJENTI U OPASNOSTI

nove vesti

DVE ZEMLJE NAJAVLJUJU NOVE UDARE KORONE Vitorović: Počelo je povratkom nemačke delegacije iz Afrike OMIKRON PACIJENTI U OPASNOSTI

Društvo -

Novinar Zoran Vitorović, koji živi i radi u Švajcarskoj gostujući u jutarnjem programu Kurir televizije otkrio je da ministar zdravlja Karl Lauterbah već nedeljama govori da nas na jesen očekuje novi talas koronavirusa

Najmanje devet laboratorija i kompanija širom sveta trenutno razvija vakcine protiv COVID-a koje se daju u vidu spreja za nos, umesto injekcije. Pored toga što su manje neprijatne od uboda igle u ruku, te vakcine bi mogle biti i efikasnije od injekcija u zaustavljanju korona virusa tamo gde prvo ulazi u telo, a sprečavanjem virusa da se razmnožava u našem nosu i grlu, nazalne vakcine bi mogle da budu bolje u sprečavanju virusa da se prenosi sa osobe na osobu.

Većina tih vakcina su u ranim ili srednjim fazama testiranja pa nije jasno kada će početi da se daju. Dok su postojeće vakcine protiv COVID-a bile odlične u pripremi našeg imunolškog odgovora, imale su jedan veliki “slepi ugao” – naš nos, grlo i druge membrane gde unutrašnjost našeg tela dolazi spoljnim svetom.

Kina, korona, kovid, koronavirus
foto: Foto: Kineski radio internacional

Sve dok nam se virus nalazi u nosu ili grlu, možemo lako da ga širimo, čak i ako ne znamo da smo zaraženi. To je veliki problem sa COVID-19. Efikasna vakcina u spreju bi mogla da bude rešenje, kaže Ursula Buholc, šefica odseka za RNK viruse u Nacionalnom institutu za alergije i infektivne bolesti. Buholc i kolege razvijaju vakcinu protiv kovida u spreju, posebno namenjenu deci. U testiranju na životinjama, bila je efikasnija od injekcije u zaustavljanju virusa.

A kako Kurir nezvanično saznaje u Švajcarskoj i Nemačkoj se najavljuje novi udar korona virusa na jesen.

A gosti Kurir televizije koji su govorili upravo o ovoj temi bili su novinar Zoran Vitorović, koji živi i radi u Švajcarskoj, dr Snežana Bašić, kardiolog i specijalista interne medicine i neurolog.

- Postoje informacije, ministar zdravlja Karl Lauterbah već nedeljama govori da nas na jesen očekuje smrtonosni koronavirus. Međutim, indikativno je da je sve dok se kancelar Nemačke Olaf Šolc i njegova delegacija nisu vratili iz Afrike, o toj temi govorilo u stručnim krugovima, zato što su države otvorile sve, ukinule su obavezno nošenje maski. Međutim, kada se delegacija vratila, više članova se razbolelo od kovida, što je, ustvari, potvrdilo reči podsekretara SAD-a izgovorenim na forumu u Davosu, koji je rekao da svega 13% svetske populacije koja živi na u Africi, Latinskoj Americi i Aziji uspelo da dobije vakcinu protiv kovida, jer su korporacije nastojale da naprave biznis. To je ono što je do sada bio slučaj - rekao je u jutarnjem programu novinar Zoran Vitorović, koji živi i radi u Švajcarskoj.

Zoran Vitorović
foto: Kurir Televizija

- Svi stručnjaci ovde su saglasni da nam s jeseni sledi novi talas korone. Britanski ured za nacionalnu statistiku kaže da su svi oni koji su bili zaraženi virusom korona omikron da će oni u narednom periodu, da se ponovo zaraže ovim mutacijama s jeseni. Suština je da niko ne može precizno da kaže kako će se sve odvijati - dodao je Vitorović.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

07:08

Profesor otkriva u kojoj su vezi tromboza i korona: SRCE JE U VELIKOJ OPASNOSTI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track