NULTA TOLERANCIJA ZA SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE: Zaštitnik građana pokrenuo postupak protiv Arhitektonskog fakulteta!
Zoran Pašalić, Foto: Tanjug/Rade Prelić

Reagovanje nakon pisanja kurira

NULTA TOLERANCIJA ZA SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE: Zaštitnik građana pokrenuo postupak protiv Arhitektonskog fakulteta!

Društvo -

Povodom anonimnih svedočenja studenata arhitekture na Instagramu o seksualnom zlostavljanju i navoda da svi na fakultetu znaju za ta nedela, a da niko ništa ne čini, o čemu je, između ostalih, i Kurir pisao, reagovao je i zaštitnik građana Zoran Pašalić i to pokretanjem postupka protiv Arhitektonskog fakulteta.

Seks, Par, Ilustracija, Veza, Masaža, Zavođenje, Seksualno Zlostavljanje, Seksualno Uznemiravanje

- Zaštitnik građana je postupajući po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu saznanja iz medija da postoji sumnja o potencijalnom seksualnom uznemiravanju studenata i studentkinja od strane zaposlenih, pokrenuo ispitni postupak zakonitosti i pravilnosti rada Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Tim povodom Zaštitnik građana je od uprave fakulteta zatražio da ga u roku od deset dana od dana prijema akta o pokretanju postupka obavesti o tome da li je fakultet do sada primio prijave vezano za seksualno uznemiravanje. Ukoliko jeste, šta je preduzeo tim povodom, a u slučaju da nije, šta će preduzeti povodom navoda koji su objavljeni na društvenoj mreži Instagram - navedeno je u saopštenju zaštitnika građana.

Zaštitnik građana podseća da je Univerzitet u Beogradu 2021. godine usvojio Pravilnik o sprečavanju i zaštiti od seksualnog uznemiravanja kojim su propisane radnje i mere koje fakultet mora preduzeti od kojih je jedna i postojanje poverenika za ravnopravnost pri svakoj od ustanova Univerziteta u Beogradu.

U toku ispitnog postupka, Zaštitnik građana će utvrditi i koje mere prevencije su preduzete od strane fakulteta, odnosno da li su iste izostale.

- "Nulta tolerancija“ na seksualno uznemiravanje i ukazivanje studentima i studentkinjama fakulteta da se oslobode straha i podnesu prijave, a na državnim organima i institucijama je da preduzmu mere iz svoje nadležnosti - naglasio je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Pašalić istovremeno poziva sve studentkinje i studente koji su se obraćali upravi fakulteta zbog potencijalnog seksualnom uznemiravanju od strane zaposlenih da se obrate i Zaštitniku građana, pri čemu će uživati punu zaštitu podataka o ličnosti.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track