SVAKI 10. POLJOPRIVREDNIK IMA NEKE SUMNJIVE PROMENE NA KOŽI Vrsni stručnjaci pregledali seljake kako bi na vreme otkrili rak kože
Foto: Privatna Arhiva

euromelanom punom parom

SVAKI 10. POLJOPRIVREDNIK IMA NEKE SUMNJIVE PROMENE NA KOŽI Vrsni stručnjaci pregledali seljake kako bi na vreme otkrili rak kože

Društvo -

Vrsni dermatovenerolozi juče su u selima oko Sremske Mitrovice pregledali besplatno stanovništvo i našli su da svaki deseti pregledani ima sumnjive promene na koži koje se moraju skinuti.

U kampanje Euromelanoma, panevropske kampanje za prevenciju i rano otkrivanje melanoma i drugih karcinoma kože, čiji je nacionalni koordinator za Srbiju prof. dr Danica Tiodorović, vrhunski stručnjaci su obišli četiri seoske ambulante u kojima su pregledali poljoprivredno stanovništvo, inače po prirodi posla dosta izloženo suncu i UV radijaciji, koji mogu da uzrokuju rak kože, pa i onaj najgori - melanom.

1 / 13 Foto: Privatna Arhiva

- Obavili smo više od 250 pregleda i to više 100 u Mačvanskoj Mitrovici, 60 u Laćarku, 40 u Martincima i 50 u Kuzminu. Otkrili smo oko 10 odsto sumnjivih promena na mladežima i koži, koje se moraju ukloniti. A ekscizija, odnosno odstranjivanje, obaviće se na Vojnomedicinskoj akademiji - kaže za Kurir prof. Tiodorović.

Osim prof. dr Danice Tiodorović, koja je i potpredsednica Udruženja dermatovenerologa Srbije, stanovnike ova četiri sela pregledali su i prof. dr Dušan Škiljević, predsednik pomenutog udruženja, prof. dr Željko Mijušković, doc. dr Tatjana Radević, asist. dr Tatjana Tirnanić i dr Jelena Filipović.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track