VAŽNA AKCIJA KOJA GLAVU SPASAVA: Na redu je Gračanica! U subotu u ambulanti VRHUNSKI LEKARI VAS ČEKAJU ZA BESPLATAN PREGLED!
Foto: Privatna Arhiva

ne dozvolite da dobijete rak kože

VAŽNA AKCIJA KOJA GLAVU SPASAVA: Na redu je Gračanica! U subotu u ambulanti VRHUNSKI LEKARI VAS ČEKAJU ZA BESPLATAN PREGLED!

Društvo -

Širom Srbije dermatolozi su preventivno pregledali sve koji su želeli da provere da li je s njihovom kožom i mladežima sve u redu, a sve to u okviru kampanje Euromelanom 2022, panevropske kampanje čija je svrha prevencija i rano otkrivanje raka kože, pa i onog najgoreg - melanoma.

U 26 gradova i 69 državnih i privatnih ordinacija koje su učestvovale u kampanji, nakon dve godine odlaganja zbog epidemije kovida, obavljeni su besplatni preventivni pregledi, koji su zakazivani putem telefona i sajta.

Danica Tiodorović
foto: Nikola Andjic

- Ukupno je bio zakazan 1.661 termin, mada su dermatolozi pregledali i nezakazane pacijente. Pacijenti se dermatologu javljaju tek kada primete neke promene na koži, kada počnu da svrbe kao što je i sad bio slučaj s jednim koga smo pregledali u UKC Niš. Doktoru se javljaju i kada primete promenu u boji mladeža, a potrebno je da jednom godišnje odlaze na preventivne preglede, da razgovaraju sa dermatologom kako bi na osnovu anemneze, foto tipa kože, oštećenja, prethodnog izlaganja suncu, broja mladeža i genetike, svrstao svakog pacijenta u odgovarajuću grupu faktora rizika i predupredio bolest - rekla je dermatovenerolog prof. dr Danica Tiodorović, nacionalna koordinatorka kampanje Euromelanom Srbija i potpredsednica Udruženja dermatovenerologa Srbije, koja je juče pregledala pacijente u Univerzitetskom kliničkom centru Niš.

1 / 3 Foto: Privatna Arhiva

Prof. Tiodrović sa kolegama, vrhunskim dermatovenerolozima, nastavlja svoju misiju i putešestvije širom Srbije, tokom koga besplatno pregledaju stanovništvo, pa i bez zdravstvene knjižice. Pošto su posebno izloženi suncu i UV radijaciji, stručnjaci su u Euromelanom kampanji bili u selima u blizini Pirota, Užica i Sremske Mitrovice gde su pregledali poljoprivrednike i nažalost nekima i našli rak kože, pa i melanom.

Na redu su ljudi s Kosmeta. Besplatni pregledi, bez zakazivanja biće u subotu, počev od 10 sati u ambulanti doma zdravlja u Gračanici, te prof. Tiodorović potiva svo stanovništvo tog kraja da dođe na pregled. Osim nje, u Gračanici će biti i prof. dr Dušan Škiljević, predsednik Udruženja dermatovenerologa Srbije, doc. dr Branislava Gajić i dr Biljana Bubnjević.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track