KAMEN U URINARNOM TRAKTU 3 PUTA ČEŠĆI KOD VIŠEROTKI NEGO PRVOROTKI Dr Đorđević: Ne može se sprečiti, može dovesti i do pobačaja
Foto: Shutterstock, Privatna Arhiva

KAMEN U URINARNOM TRAKTU 3 PUTA ČEŠĆI KOD VIŠEROTKI NEGO PRVOROTKI Dr Đorđević: Ne može se sprečiti, može dovesti i do pobačaja

Društvo -

Kao i sve, i bubrezi se menjaju u trudnoći, a fakat je, koji se ne da sprečiti, da kamen u urinarnom traktu čak tri puta češće imaju višerotke nego prvorotke. Neretke su i urinarne infekcije u trudnoći, a nelečene mogu izazvati i upalu bubrega, koja može dovesti i do pobačaja, prevremenog porođaja, zastoja u rastu ploda, pa čak i životno ugrožavajuće sepse.

Ginekolog dr Relja Đorđević iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Vojvodine za Kurir objašnjava da se već tokom prvog trimestra trudnoće bubrezi povećavaju (videti okvir o svim činjenicama).

trudnica
foto: Shutterstock

- Uvećana materica koja pritiska ureter (mokraćovod), pogotovo desni, relaksaciono dejstvo hormona (progesterona) na glatku muskulaturu, kao i proširene vene male karlice doprinose stazi (zastoju) urina, koja pred kraj trudnoće iznosi oko 250 ml, dok se kapacitet mokraćne bešike povećava dvostruko. Te promene traju i do tri meseca nakon porođaja - objašnjava dr Đorđević.

U ovoj priči značajna je i urolitijaza - kamen u urinarnom traktu, čija učestalost je ista kod trudnica kao i kod negravidne populacije.

- Međutim, dešava se tri puta češće kod višerotki nego kod prvorotki, podjednako i na levoj i na desnoj strani, a najčešće se manifestuje u drugom i trećem trimestru. Reč je o sklonosti koja se ne može preduprediti, a urolitijazu karakterišu jak bol u krstima i donjem delu trbuha, mučnina, povraćanje i krv u urinu (hematurija). Može se komplikovati prevremenim porođajem i spontanim pobačajem - naglašava dr Đorđević.

Radi se ultrazvuk bubrega i gornjeg abdomena, a ako je ta dijagnostika neuspešna, treba razmotriti magnetnu rezonancu, ali i uraditi i urinokulturu da bi se isključila urinarna infekcija. Takođe, potrebno je isključiti upalu bubrega, slepog creva, žučne kese, torziju jajnika, kao i ablaciju (prevremeno odlubljivanje) posteljice. Tretira se obilnom hidracijom, infuzionim rastvorima, spazmoliticima i analgeticima.

RETKO OBOLJENJE U TRUDNOĆI, KREĆE OD INFEKCIJE GRLA

- Akutni glomerulonefritis retko je oboljenje u trudnoći, a najčešće nastaje kao imunološka komplikacija streptokokne infekcije grla, koja može dovesti do hroničnog oblika i oštećenja bubrega praćenog proteinurijom (izlučivanje proteina mokraćom) i povišenim krvnim pritiskom - navodi dr Đorđević, ali i dodaje da jedan broj trudnica u ranoj trudnoći ima neodređene tegobe s mokrenjem, za koje se smatra da su endokrinog porekla:

- Zbog pojačane osetljivosti mokraćne bešike na estrogene jače ispoljavaju estrogene efekte - hiperemiju (povećana prokrvljenost), edem (otok), pritisak. Tu nije reč o infekciji. A i svaki nalaz bakterija u urinu ne znači da je u pitanju infekcija jer neadekvatnim uzimanjem uzorka može doći do kontaminacije.

- Nekad je potrebno plasirati i ureteralni stent, a litotripsija (razbijanje kamena ultrazvukom) kontraindikovana je u trudnoći - ističe dr Đorđević.

Asimptomatska bakteriurija, to jest prisustvo bakterija u mokraći bez simptoma, česta je u trudnoći (2-13%), a ona koja se ne tretira u čak 30-40% slučajeva prelazi u simptomatsku urinarnu infekciju.

- Nalaz u kome ima više od 100.000 bakterija u mililitru urina sigurno ukazuje na bakterijsku infekciju, koju potom treba potvrditi urinokulturom. U više od 70 odsto slučajeva uzročnik je ešerihija koli, čija se velika zastupljenost objašnjava blizinom analnog otvora, kao i oslabljenim imunim odgovorom. Ovome doprinosi i dugotrajno uzimanje preparata gvožđa - navodi dr Đorđević i dodaje:

trudnica, trudnički stomak
foto: Shutterstock

- Infekcija mokraćne bešike najčešće se manifestuje učestalim mokrenjem, pečenjem pri mokrenju, tragovima krvi u mokraći. Kada se ne leče blagovremeno, mogu se proširiti na gornje partije urinarnog trakta, te izazvati upalu bubrega (pijelonefritis) s visokom temperaturom i jakim bolom u krstima i donjem delu trbuha, povraćanjem, koji se moraju lečiti u bolnici. Mogu dovesti do spontanog pobačaja, prevremenog porođaja, zastoja u rastu ploda i drugih komplikacija. U retkim slučajevima može doći i do sepse, stanja koje ozbiljno ugrožava život i zdravlje trudnice.

BUBREZI U TRUDNOĆI

- povećava se uzdužni i poprečni dijametar bubrega za 1-1,5 cm u proseku

- proširuju se bubrežne karlice, bubrežne čašice i gornji deo uretera (mokraćovoda)

- znatno se povećava protok krvi kroz bubreg (75%) i glomerularna filtracija (50%)

- povećava se izlučivanje mokraćom elektrolita, aminokiselina, glukoze, proteina, kao i hidroslubilnih vitamina

- postoji tendencija zadržavanja natrijuma, a time i vode u organizmu

Urinarne infekcije u trudnoći, navodi dr Đorđević, leče se antibioticima, najčešće penicilinima i cefalosporinima, na osnovu antibiograma koji se dobija urinokulturom. Potreban je i obilan unos tečnosti, a i dve nedelje nakon terapije uraditi kontrolnu urinokulturu.

KC Vojvodine
foto: Beta Dragan Gojić

Druga stvar su žene s već postojećim hroničnim bolestima bubrega kao što su hronični glomerulonefritis, lupus nefritis, dijabetesna nefropatija, nefrotski sindrom, policistični bubrezi... Tok te bolesti u trudnoći može ostati nepromenjen, ona se može reaktivirati, ali i pogoršati.

- Opstetrički ishod ovakvih trudnoća najviše zavisi od blagovremenog tretmana povišenog krvnog pritiska, odsustva izraženijeg nefrotskog sindroma, kao i očuvanja bubrežne funkcije, više nego od lečenja osnovne bolesti - kaže dr Đorđević.

TRUDNICE S HRONIČNIM BUBREŽNIM BOLESTIMA

- do 50% smanjen fertilitet

- 85% njih s blagim oblikom oboljenja iznosi trudnoću do porođaja živog deteta

- 15-20% ima popuštanje bubrežne funkcije

Komplikacije u trudnoći:

- pogoršanje bubrežne funkcije

- terminalna bubrežna slabost koja zahteva hemodijalizu

- pogoršanje arterijske hipertenzije

- superponirana preeklampsija

- ablacija posteljice

- zastoj u rastu

- intrauterina smrt ploda

- prevremeni porođaj

NAJČEŠĆE BAKTERIJE U URINU

- ešerihija koli (u više od 70% slučajeva)

- streptokok B (10%)

- klepsijela (3%)

- stafilokok

- proteus

- pseudomonas

DODATNO DOPRINOSE NASTANKU URINARNIH INFEKCIJA U TRUDNOĆI

- hidronefroza (proširenje bubrežnih karlica)

- prisustvo kamena u mokraćnim puteva (nefrolitijaza)

- urođene anomalije mokraćnih puteva...

Kurir.rs/J. S. Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track