TRAŽI MAJKU GODINAMA: Stara fotografija sa kumom je jedini trag koji ima, A PRIČA JE SADA DOBILA SRCEPARAJUĆI OBRT
Foto: Printscreen Facebook

potresno

TRAŽI MAJKU GODINAMA: Stara fotografija sa kumom je jedini trag koji ima, A PRIČA JE SADA DOBILA SRCEPARAJUĆI OBRT

Društvo -

Stara, očuvana crno-bela slika malene devojčice u naručju žene, danas se proširila društvenim mrežama uz potresan apel. Ispod nje je kratko pisalo da devojčica sa slike traži majku, Katicu Novotnik.

- Traži se Katica Novotnik. Žena sa slike. Živela je u Vrbasu. Pretpostavlja se da je umrla jer je oko 1936. godišta, ali ako ima neko od njenog roda da se javi. Traži je devojčica sa slike koja misli da joj je Katica majka - piše u apelu na Fejsbuku.

Tragom broja koji je ostavljen došli smo do prave istine. Ona je nešto drugačija. I jednako tužna.

- Reč je o mojoj sestri. Doduše, ne biološkoj - odmah nam je na početku razgovora napomenula žena koja se javila na taj broj.

- Ona je usvojena 1958. godine, a na slici nije njena majka, već krštena kuma Katica. Sestra na sve načine pokušava da dođe do bioloških roditelja, a slika sa kumom Katicom je jedini trag koji ima - objašnjava ova žena.

Usvojenje njene sestre oduvek je, dodaje, bilo misterija. U Domu za decu i omladinu bez roditeljskog staranja "Rada Vranješević" u Banjaluci, iz kog je usvojena, o njoj nema nikakvih podataka.

- Sve rubrike o njoj su prazne. Nema nikakvih podataka. Jedino što je zavedeno je da je nepoznata žena 8. septembra donela žensko dete i ono je upisano kao Nađa. Ali, ona je jedino dete za koje čak u toj knjizi nema ni fusnote - dodaje njena sestra koja joj svim srcem pomaže u potrazi.

Dom za decu i omladinu bez roditeljskog staranja Rada Vranješević
Dom za decu i omladinu bez roditeljskog staranja Rada Vranješevićfoto: Printscreen Facebook

Njihova majka nikada nije želela da im otkrije kako je Nađa (koja danas ima drugo ime) usvojena. Pričala im je da je Nađa bila jako bolesna i da ju je navodno jedva spasila smrti.

- Ali, na toj slici ona uopšte ne izgleda kao bolesno dete - sumnjičavo danas komentariše sestra.

Nažalost, vest koja je stigla nije im dala puno nade. Katica N. je umrla.

- Živi su njeni potomci i suprug, a sestra će sigurno preko njih pokušati da dođe do informacija o biološkim roditeljima. Sestra je imala težak život i bilo bi lepo da bar ovo bude jedna svetla tačka posle svega kroz šta je prošla - poručuje na kraju.

(Kurir.rs/ Telegraf.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track