DECU NE TREBA LAGATI, NITI ZBIJATI ŠALE: Kako objasniti srednjoškolcima, a kako osnovcima dojave o bombama
Foto: Printscreen/Instagram

ne izbegavajte razgovor

DECU NE TREBA LAGATI, NITI ZBIJATI ŠALE: Kako objasniti srednjoškolcima, a kako osnovcima dojave o bombama

Društvo -

Veliki broj škola širom Srbije, uključujući i u Beogradu i ovog jutra primio je dojave o postavljenim bombama, a psihološkinja Kristina Ilić otkrila je na koji način deci objasniti ovakvu situaciju.

ŽAO NAM JE, NEVINI ĆE STRADATI, NEMA DRUGOG NAČINA: Jeziv mejl stigao osnovnim školama u Srbiji, oglasilo se Ministarstvo prosvete

Iako su sve dojave o bombama do sada bile lažne, psihološkinja Ilić savetuje da sa decom treba razgovarati iskreno na tu temu, te da se nikako ne smeju zbijati šale.

- Sa decom moramo razgovarati iskreno. Decu ne smemo lagati, a naročito zbijati šale. Deci treba smireno objasniti ozbiljnost situacije. S druge strane živimo u vremenu telefona i interneta, dete će svakako saznati o čemu se radi, zato ne treba izbegavati razgovor o takvim stvarima. Izbegavanje samo povećava strah - objašnjava sagovornica Informera.

Kako razgovarati sa mlađom decom, a kako sa starijom

Ilić napominje da postoji razlika u pristupu mlađoj deci i adolescentima.

- Adolescenti su na nivou gde sami mogu shvatiti sta se dešava. Dok je učeniku prvog razreda skoro sve nejasno. Njima možemo reći kako su to neke pokazne vežbe gde svi uredno moraju izaći i udaljiti se od škole. Ne treba s njima praviti neku veliku tenziju.

Na pitanje kako roditelji treba da postupe u datoj situaciji, psihološkinja odgovara da svi treba da reaguju smireno i bez panike.

- Ako roditelji detetu objasne razumno i s tim se trude da ne pokazuju znake straha, verovatno je i to da će dete smireno reagovati. Ako pak detetu pričate jedno, a s drugima razgovarate paničnim glasom o situaciji, detetu se povećava nivo straha.

Ona savetuje roditelje da što iskrenije razgovaraju sa decom.

- Potrudite se da detetu što iskrenije kažete šta se zapravo dešava, rečima koje će ono razumeti. U ovakvim situacijama potrebno je objasniti deci kako je normalno da se plaše i da se svi strahovi mogu prevazići - ističe psihološkinja Ilić.

(Kurir.rs/Informer)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track