02:51

NAUKA JE PRETERALA U OBEĆANJIMA! Neurolog Kostić o medicinskim dostignućima, otkrio i da li ima nade za LEK PROTIV RAKA

crveni karton

NAUKA JE PRETERALA U OBEĆANJIMA! Neurolog Kostić o medicinskim dostignućima, otkrio i da li ima nade za LEK PROTIV RAKA

Društvo -

Akademik i neurolog, univerzitetski profesor, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić bio je gost Svetislava Basare u emisiji "Crveni karton" na Kurir televiziji gde je govorio o tome koliko je nauka napredovala.

Vladimir Kostić
foto: Kurir televizija

Kostić je kao član brojnih naučnih društava u zemlji i inostranstvu održao više desetina predavanja po pozivu na međunardnim sastancima i na inostranim univerzitetima, a napisao je više stotina naučnih radova objavljenih u vodećim domaćim i svetskim časopisima.

U Basarinoj emisiji "Crveni karton" Kostić je otvoreno govorio da je nauka preterala u obećanjima, nesvesna svojih ograničenja, a dao je i odgovor na pitanje da li će se i kada pojaviti lek protiv raka

- Nauka je preterala u obećanjima, nesvesna sopstvenih ograničenja. Možda se moje kolege neće složiti oko toga. Erik Handel je jednom rekao da čak i oni koji su na ivici metodologije završavaju pred nečim što je deus ex machina. Jednostavno ne mogu da probiju tu, u tom trenutku, dostupnu metodologiju, ali opet će udariti o zid. Nadam se da za našu svakodnevnicu neće biti potrebna deus ex machina - rekao je Vladimir Kostić.

Vladimir Kostić
foto: Kurir televizija

Na pitanje voditelja Svetislava Basare da li ima nade za lek protiv raka, Kostić kaže da će biti lekova.

- Karcinom nije jedinstven entitet. Biće lekova, stvari su se apsolutno promenila. Ima i dalje stvari gde smo nemoćni. Ali da će se naći neka panacea koja će sve lečiti - neće. Kao kad su me elektroinženjeri pitali šta mislim kada će uspeti da naprave veštačkog čoveka. Ja sam rekao da se nadam da neće nikad. Nešto mora ostati tajna. Sad ako otkrijemo sve, šta ćemo kao vrsta onda raditi? - rekao je Kostić gostujući u emisiji "Crveni karton"

Vladimir Kostić
foto: Kurir televizija

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

07:10

Doktor Igor Jeremić izneo alarmantne podatke: Rak materice se danas razvija 10 puta brže nego nekad

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track