Najnovije vesti

EVO I REŠENJA KOMBINOVANOG TESTA! Završeno polaganje male mature u Srbiji (REŠENJA)
Foto: Zorana Jevtić

treći i ujedno poslednji dan

EVO I REŠENJA KOMBINOVANOG TESTA! Završeno polaganje male mature u Srbiji (REŠENJA)

Društvo
12:52h

BEOGRAD - Osmaci su danas polagali kombinovani test. Završni ispit polagao se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, jer je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće dostupni na portalu Moja srednja škola (mojasrednjaskola.gov.rs.) u petak, 1. jula, dok će konačni rezultati završnog ispita biti objavljeni 5. jula.

Ružić: Bez propusta u organizaciji završnog ispita, zajedno sa MUP-om podignut nivo bezbednosti

BEOGRAD - Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je danas da nije bilo nijednog propusta u organizaciji i pripremi završnog ispita za osmake, uz ocenu da je to zahvaljujući promenama u načinu rada, unapredjenju bezbednosnih i procedura pregledanja testova, ali i digitalizaciji celog procesa.

"Ove godine je organizacija završnog ispita bila poseban izazov zbog mogućnosti da stignu dojave o postavljenim bombama u školama, ali smo u saradnji sa MUP-om i drugim nadležnima učinili sve da podignemo nivo bezbednosti", rekao je Ružić, a saopštilo ministarstvo.

Ružić je istakao da su preduzete aktivnosti "dale očekivane rezultate i da nije bilo ni jednog propusta u organizaciji i pripremi u ova tri dana".

"Uspeli smo zajedničkim snagama da obezbedimo jednake uslove za polaganje, kao i neophodnu podršku. Želim svim učenicima da upišu željene škole i odaberu zanimanja o kojima su oduvek maštali i koja će ih voditi ka sigurnoj budućnosti", naveo je ministar.

testovi, rešenja, mala matura, kombinovani test
foto: Printscreen/Ministarstvo prosvete
testovi, rešenja, mala matura, kombinovani test
foto: Printscreen/Ministarstvo prosvete
testovi, rešenja, mala matura, kombinovani test
foto: Printscreen/Ministarstvo prosvete

REŠENJE KOMBINOVANOG TESTA MOŽETE POGLEDATI I OVDE

Budući srednjoškolci su testom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature, juče su polagali test iz matematike, a danas su polagali kombinovani test.

Mala matura se ove godine polaže u nešto drugačijim okolnostima, zbog nedavnih mnogobrojnih dojava o bombama, zbog čega su pojačane mere bezbednosti. Umesto u 1.260 škola, testovi se polažu u 522 škole.

Završni ispit polaže više od 65.000 osmaka, kao i oko 1.500 polaznika koji se školuju po modelu Funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih.

Polaganje počelo na vreme i bez problema

Polaganje kombinovanog testa, u okviru završnog ispita za učenike koji su završili osmi razred, počeo je danas na vreme i bez problema. Kako je saopštilo Ministarstvo prosvete, ove godine završni ispit organizovan je u 522 škole širom Srbije. Kombinovani test je poslednji test koji učenici polažu u okviru završnog ispita. Preliminarni rezultati završnog ispita, biće dostupni na portalu Moja srednja škola u petak, 1. jula, dok će konačni rezultati završnog ispita biti objavljeni 5. jula.

Preliminarni rezultati biće objavljeni u petak, 1. jula, a istog dana učenici mogu da podnesu žalbu, elektronski ili u svojoj osnovnoj školi. Nakon toga, 5. jula biće objavljeni konačni rezultati.

I ove godine lista želja moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola, uz mogućnost za neograničeni broj izmena i dopuna do 6. jula 2022. godine, a roditelji će 13. jula 2022. godine na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama.

Takođe, i upis u srednje škole moći će da se obavi potpuno elektronskim putem korišćenjem navedenog portala.

Povezivanjem sa sistemom zdravstva prvi put je omogućen i elektronski upis i za sve učenike koji upisuju profile za koje je potreban zdravstveni pregled, pod uslovom da su ga obavili do trenutka podnošenja elektronske prijave za upis.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja