UMRO NOVINAR DUŠAN DRAŽIĆ: Bio je više od 40 godina novinar Borbe i Tanjuga, objavio šest knjiga
Foto: KURIR/Privatna Arhiva

In memoriam

UMRO NOVINAR DUŠAN DRAŽIĆ: Bio je više od 40 godina novinar Borbe i Tanjuga, objavio šest knjiga

Društvo -

Dušan Dražić, novinar u penziji, preminuo je iznanada noćas u 88. godini.

Dušan Dražić je bio prava legenda srpskog i jugoslovenskog novinarstva. Rođen je u Kruševcu 1934. godine, gde je završio osnovnu školu i Gimnaziju. Diplomirao je jugoslovensku književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Bio je više od 40 godina novinar Borbe i Tanjuga, deset godina je bio glavni i odgovorni urednik Redakcije „Borba“ za Srbiju, a pet godina dopisnik „Tanjuga“ iz Sofije.

Objavio je šest knjiga, od kojih su najznačajnije „Kosovska petogodišnjica“ i „Barutana pod Bagdalom“, posvećene obeležavanju Vidovdana 1889. godine u Kruševcu.

Za vreme sankcija i NATO agresije (1999.) svojim velikim angažovanjem upoznao je bugarske novinare sa situacijom u Srbiji i tada je grupa bugarskih novinara posetila Kruševac i Vranje. Realno i odgovorno su pisali u svojim medijima, a zatim je organizovano besplatno letovanje dece iz Srbije u Bugarskoj. Inicirao je i uspostavljanje prijateljskih odnosa Kruševca i Stare Zagore.

Dušan Dražić je dobitnik dve godišnje nagrade UNS-a „Svetozar Marković“, a sinoć je primio Vidovdansku pohvalu povodom Vidovdana – slave grada Kruševca za izuzetne rezultate u radu i stvaralaštvu, kao i za dugogodišnji publicistički rad i negovanje kulturnih i istorijskih vrednosti kruševačkog kraja.

Dušan Dražić biće sahranjen u Krušavcu, a vreme sahrane biće naknadno objavljeno.

Ž. M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track