BROJ NOVOZARAŽENIH I DALJE RASTE: Imamo skoro hiljadu pozitivnih, nema preminulih, na respiratorima 8 pacijenata
Foto: Shutterstock, Covid19.rs

kovid

BROJ NOVOZARAŽENIH I DALJE RASTE: Imamo skoro hiljadu pozitivnih, nema preminulih, na respiratorima 8 pacijenata

Društvo -

U poslednja 24 sata registrovano je 960 slučaja zaraze korona virusom od testiranih 6.518 uzoraka.

Nema preminulih, a na respiratorima se nalazi osam pacijenata.

Dan ranije, podsetimo, na korona virus testirana je 7.441 osoba od kojih je 921 bilo pozitivno na kovid. Na bolničkom lečenju su bila 102 pacijenata od kojih je 10 na respiratoru, a preminula je jedna osoba.

U Srbiji se tokom poslednje dve nedelje beleži porast broja obolelih od kovida 19 koji je praćen i povećanjem broja pacijenata na bolničkom lečenju, saopštio je danas Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

korona, presek stanja
foto: Covid19.rs

Kako se navodi, na osnovu analize podataka koje taj institut svakodnevno prikuplja, očekuje se postepeni porast broja obolelih, bez naglih skokova.

Navodi se da se u Srbiji registruje omikron varijanta SARS-KoV-2 virusa i sve njegove subvarijante i dodaje da je u poređenju sa ranijim cirkulišućim varijantama virusa manje verovatno da će infekcije omikron varijantom dovesti do ozbiljnog kliničkog ishoda koji zahteva bolničko lečenje ili prijem u jedinicu intenzivne nege.

- U skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom i karakteristikama virusa, očekuje se da će epidemiološka situacija kovid 19 u narednom periodu biti stabilna i održavati se na kontrolisanom nivou - piše u saopštenju.

Svim građanima koji nisu vakcinisani preporučuje se da to sada učine, a oni koji su se vakcinisali sa dve doze treba da prime buster doze vakcine i to prvu buster dozu najmanje tri meseca od poslednje vakcinacije.

Druga buster doza se preporučuje osobama sa posebnim rizicima od infekcije, a to su osobe sa hroničnim oboljenjima i stanjima oslabljenog imuniteta, osobe starije od 60 godina i zdravstveni radnici.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track