NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Pad broja novozaraženih, tri pacijenta preminula
Foto: Shutterstock, Covid 19.rs

POSLEDNJI PODACI

NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Pad broja novozaraženih, tri pacijenta preminula

Društvo -

U poslednja 24 sata registrovano je 808 slučaja zaraze korona virusom od testiranih 5.158 uzoraka.

Tri pacijenta su preminula, a na respiratorima se nalazi osam pacijenata.

korona presek
foto: Covid 19.rs

Dan ranije, podsetimo, na korona virus testirana je 6.518 osoba od kojih je 960 bilo novozaraženo. Nije bilo preminulih, a na respiratorima je bilo osmoro pacijenata.

Epidemiolog Branislav Tiodorović ne očekuje da ćemo tokom leta imati značajan broj zaraženih i da ako i bude skokova sigurno neće biti više od 2.000 novozaraženih dnevno. Po njemu virus na suncu ne opstaje dugo jer ga ultravioletni zraci ubijaju, pa leto ne bi trebalo da nam bude problematično.

- Ako se pojavi neki novi soj moraćemo da razmišljamo o vraćanju mera - rekao je on.

- Podvarijanta omikrona BA.5 registrovana je u našoj zemlji, a s obzirom na to da je širom Evrope rasprostranjen i BA.4, postoji šansa da je i ovaj tip prisutan na našem podneblju.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), Evropa je ove nedelje beležila blizu pola miliona novozaraženih svakog dana, što je tri puta više u odnosu na kraj maja ove godine. Po broju novih slučajeva vode evropske turističke destinacije - Portugalija, Luksemburg, Francuska, Grčka, Kipar, Nemačka i Austrija, a osetan rast beleži i Zapadni Balkan.

Nekoliko proizvođača vakcina, uključujući "fajzer", "modernu" i "novavaks", saopštilo je da testiraju nove verzije vakcina u cilju bolje otpornosti na omikron soj. Očekuje se da će nove vakcine biti dostupne tokom jeseni.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track