NEVIĐEN SKANDAL U BUJANOVCU! Đacima srpske nacionalnosti svečano uručili zahvalnice na albanskom jeziku?! BRUKA I SRAMOTA!
Foto: Profimedia

propust

NEVIĐEN SKANDAL U BUJANOVCU! Đacima srpske nacionalnosti svečano uručili zahvalnice na albanskom jeziku?! BRUKA I SRAMOTA!

Društvo -

Ministarstvo prosvete najoštrije osuđuje postupak lokalnih vlasti u Bujanovcu jer su đacima generacije srpske nacionalnosti uručili zahvalnice na albanskom jeziku.

- Za svaku osudu je što su učenicima srpske nacionalnosti uručene zahvalnice na albanskom. U ovoj opštini nastava se odvija i na srpskom i na albanskom jeziku. Zahtevam da se poštuju prava zagarantovana Ustavom i zakonom i da se učenicima koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i zahvalnice izdaju na srpskom jeziku - rekao je ministar Branko Ružić.

Ministarstvo prosvete, prema njegovim rečima, poštuje sva prava kad je u pitanju obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina.

- Omogućili smo učenicima da na osam jezika nacionalnih manjina ostvaruju celokupno obrazovanje. Zahtevamo i od lokalnih vlasti u Bujanovcu da poštuju zakone Republike Srbije - naveo je Ružić.

Đacima generacije 12 srednjih i osnovnih škola u bujanovačkoj opštini, podsetimo, predsednik opštine Nagip Arifi uručio je danas zahvalnice na albanskom jeziku.

Šef kabineta predsednika opštine Sali Salihi kaže za Bujanovačke da je u pitanju tehnička greška štamparije i da će đaci dobiti nove zahvalnice na srpskom jeziku. Zahvalnice, dakle, neće biti dvojezične, kao što bi trebalo, već na srpskom za jedne i na albanskom za druge.

Arifi je podsetio da je kao znak zahvalnosti Opština za 12 najboljih učenika izdvojila 240.000 dinara iz budžeta, a svaki đak generacije će biti nagrađen sa po 20.000 dinara.

(Kurir.rs/Bujanovačke)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track