OVA SRPKINJA BILA JE PRVA ŽENA RATNI IZVEŠTAČ Vuk Karadžić ju je nazivao ćerkom, a Njegoš bio zaljubljen u nju IMALA JE 2 NADIMKA
Foto: Printscreen/Youtube

zaboravnjena istorija srbije

OVA SRPKINJA BILA JE PRVA ŽENA RATNI IZVEŠTAČ Vuk Karadžić ju je nazivao ćerkom, a Njegoš bio zaljubljen u nju IMALA JE 2 NADIMKA

Društvo -

Bila je inspiracija mnogima

Na današnji dan 1828. godine rođena je velika srpska pesnikinja Milica Stojadinović Srpkinja.

Milica će ostati upamćena i kao prva Srpkinja ratni izveštač, a posebno se istakla u obaveštavanju javnosti o događajima u Beogradu iz 1862. godine i događajima neposredno pre i posle incidenta na Čukur česmi, koji se pretvorio u sukob između Srba i Turaka.

Milica Stojadinović Srpkinja tada piše piše svome prijatelju Đorđu Rajkoviću: „Nisam mogla srcu odoleti da ne vidim vojnike srbske, i ne mogu vam rečima predstaviti, kako mi je bilo kad sam ih videla. Na svakoj barikadi po njih 50, u svakom vidim junake iz vojevanja Đorđevog i Miloševog, tako svakom iz očiju govori oduševljenje i želja udariti se što pre sa kosovskim vragom. Ja sam ceo dan u Beogradu bila, i provela sam ga samo u obilaženju barikada i u gledanju ratnika oni'! Kad sam u veče polazila, čisto bi' plakala, što odlaziti moram“.

Milica Stojadinović, Srpkinja
foto: Printscreen Youtube

Mnogi su imali simpatije za nju, a posebno Njegoš kada je izgovorio: Ja poeta, ona poeta, da nijesam kaluđer eto kneginje Crnoj Gori". Vuk Stefanović Karadžič ju je nazivao svojom "ćerkom iz Fruške".

Milica Stojadinović je saradnica mnogih listova i prva je žena ratni izveštač.

Milica Stojadinović, Srpkinja, spomenik, Vrdnik, Novi Sad, tabla, natpis
foto: Printscreen YouTube

Njenu reportažu pod naslovom Srce i barikade iz Beograda, koji je 1862. bio poprište ratnih sukoba, objavio je Madžarski dnevnik iste godine. Pred kraj života, napustivši Vrdnik, prelazi u Beograd, gde je i umrla 25. jula 1878. godine, potpuno zaboravljena u krajnjoj bedi.

Pored nadimka "Srpkinja" imala je i nadimak "Fruškogorska vila".

Kurir.rs/J. Ćirković

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

02:10

ZANIMLJIVA ISTORIJA SRBA U 147 PRIČA KOJE SU KRILI OD VAS: Nova knjiga Momčila Petrovića najtraženija u knjižarama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track