NISU SVI BOGATAŠI ISTI Bitka na Bregalnici decenijama krila VELIKU TAJNU Gospodin Đoka je znao da pare nisu sve ZATO JE URADIO OVO
Foto: Printscreen Twitter

zabroravljena istorija srbije

NISU SVI BOGATAŠI ISTI Bitka na Bregalnici decenijama krila VELIKU TAJNU Gospodin Đoka je znao da pare nisu sve ZATO JE URADIO OVO

Društvo -

Na današnji dan 1913. godine se srpskom pobedom završila Bitka na Bregalnici

Svi dobro znamo koliko je srpska istorija kroz vekove bila turbulentna, i nažalost, nimalo dosadna.

Ali, ne znamo svi, pa čak ni oni među nama koji se svakodnevno obrazuju i čitaju.

Današnji dan je bitan, jer se upravo na današnji dan završila Bitka na Bregalnici u kojoj su Srbi i srpska vojska odneli pobedu, kada su nas Bugari iznenada napali. Bugarske trupe zadobile su veliki udarac, dok su Srbi odneli i moralnu i materijalnu pobedu.

Bitka na Bregalnici, Đorđe Đoka Bogdanović
foto: Printscreen Twitter

Mnogi spomenici Stare Srbije su na prostoru Makedonije porušeni, uglavnom tokom Drugog svetskog rata, kada su ih porušili bugarski okupatori.

Međutim, tada suluda ideja, jednom čoveku delovala je genijalna, što će s i u godinama koje će uslediti ispostaviti tačno.

Đorđe Đoka Bogdanović bio je srpski bogataš. Među stavarima koje se nabrajaju spominje se prodavnica pod imenom „Braća Bogdanović“, hotel „Imperijal“, postao je i jedini zastupnik na istočnom Balkanu čuvenog češkog Plzenskog piva, kao i vlasnik bioskopa "Kasina", odnosno "Union", kao i hotela.

Ali, Đorđe Đoka Bogdanović bio je jedini Srbin koji je filmskom kamerom zabeležio bitke Drugog balkanskog rata.

U godinama koje će uslediti smatralo se da su njegovi dragoceni filmovi izgubljeni. Ali, to nije bilo tako. Od zaborava, ali i od uništenja tokom Prvog i Drugog svetskog rata sačuvali su ih Đorđevi naslednici.

Godine 1982. otkriveno je da je mnogo tih filmova sačuvano. Ako uzmemo u obzir da je prvi film ikada prikazan 1895. godine, a u Srbiji 1911. (Život delo besmrtnog Đorđa Karađorđa, Čiča Ilija Stanojevića) lako možemo da zaključimo da i nismo bili baš toliko zaostali.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

08:58

Ovo je banja iz koje je kralj Petar I Karađorđević otišao u Prvi svetski rat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja