KAKO JE SRPSKI TRAVAR SPASAO TARZANOVU DŽEJN! Lepa glumica čitav život ostala zahvalna Jovanu i celom srpskom rodu (VIDEO)
Foto: Youtube Printscreen

telo joj je bilo izgorelo i unakaženo

KAKO JE SRPSKI TRAVAR SPASAO TARZANOVU DŽEJN! Lepa glumica čitav život ostala zahvalna Jovanu i celom srpskom rodu (VIDEO)

Društvo -

Do kraja života volela je naš narod i kasnije je često dolazila. Obožavala je beogradske i novosadske kafane čak je snimila i pesmu „Ima dana“ na srpskomu a Toma Zdravković joj je posvetio numeru „Pesma o Kiti Svon“

BEOGRAD - Glumica Kiti Svon zadobila je teške opekotine na snimanju filma, a izgorelo joj je 75 odsto tela. Zvanična medicina je digla ruke od nje, a spasao je čuveni srpski travar!

Italijansko-američka glumica danskog porekla Kirsten Svanholm poznatija pod imenom Kiti Svon (79) proslavila se ulogom Džejn u filmovima o Tarzanu početkom sedamdesetih godina prošlog veka. Nakon filma „Tarzan kralj džungle“ koji je rađen u španskoj produkciji, Kiti je započela snimanje drugog ostvarenja pod imenom „Tarzan i crna princeza“ koji ju je umalo koštao glave.

Naime, poslednjeg dana oktobra 1970. lepa glumica je na Floridi snimala scenu u kojoj je bila vezana za drvo. Greškom pirotehničara buknuo je požar koji je njeno telo pretvorio u buktinju. Kiti je zadobila teške opekotine koje su zahvatile više od 75 odsto njenog tela. Prebačena je u bolnicu gde je 20 dana provela u komi.

- Bila sam Jovanka Orleanka na lomači. Sve je bilo kao u najstrašnijim snovima. Snimali smo scenu sa požarom neko pametan je došao na ideju da okolnu tropsku vegetaciju polije benzinom i zapali je. Na temperaturi preko 35 stepeni plameni jezici su ubrzo dostigli visinu oko tri metra. Počeli su da se penju uz moje telo i drvo za koje sam bila zavezana - ispričala kasnije Kiti šta se dogodilo na setu.

U pomoć joj je priskočio čuvar parka koji ju je izvukao iz vatre, a ona se probudila u bolnici umotana u gazu kao egipatska mumija.

- Živa sam, ali vatra me je ubila. Nikad se neću pomiriti sa svojom zlom sudbinom. Više bih volela da me je rastrgao lav nego što sam izgubila lepotu od koje sam živela - rekla je glumica koja je imala samo 27 godina kad se dogodila nesreća.

Kiti Svon, Tarzan, Džejn
foto: Youtube Printscreen

Usledili su meseci teškog i neizvesnog oporavka, a njeno telo bilo je unakaženo. Najpoznatiji američki doktori činili su sve što je u njihovoj moći i na kraju je otpuštena iz bolnice u teškom stanju. Zvanična medicina nije mogla više ništa da učini, a lekari su joj rekli da se pomiri sa svojom sudbinom.

Spas stigao iz Jugoslavije

Nesrećna glumica bila je u teškoj depresiji kada joj je spas stigao iz tadašnje Jugoslavije. Najčuveniji srpski travar Jovan Šaljić iz tadašnjeg Ivangrada (danas Berane) ponudio se da joj pomogne.

Nemajući šta da izgubi, ona je ponudu prihvatila i stigla avionom u Beograd 2. jula 1971. Prilikom susreta sa ljudima mogla je pruži samo kažiprst desne ruke kao znak pozdrava. Nadlanice su joj bile pokrivene debelim tamnocrvenim ožiljcima preko kojih se nalazila samo tanka, mestimično nagužvana pokožica. Rane od opekotina su je i dalje bolele kao da su otvorene i jedva je hodala.

Kiti Svon, Tarzan, Džejn
foto: Youtube Printscreen

Prebačena je u dom Šaljića koji su gošću iz Amerike prihvatili kao rod rođeni. I dogodilo se čudo.

Čuveni čika Jova Šaljić i Kiti Svon

Kiti Svon, Jovan Šaljić
foto: Youtube Printscreen

Melemi koje je Jovan Šaljić pravbio po recepturi koja se u njegovoj porodici prenosila sa kolena na koleno dali su rezultate. Posle samo mesec dana Kiti je trčala, svirala gitaru, vozila bicikl… Posle 2 meseca bila je potpuno izlečena i mogla je da se vrati u Rim i da nastavi život uz stalno mazanje Šaljićevim melemom.

Novi život

Nakon izlečenja koje je bilo ravno čudu čak i za najveće svetske stručnjake, Kiti se vratila u Rim u zagrljaj supruga, rimskog trgovca Roberta Kazalija. Dve godine kasnije rodila je prvog sina kome je nadenula ime Marko po jednom od sinova Jovana Šaljića. Srećna porodica počela je da živi u kući u Rimu koju su sagradili posle Markovog rođenja da bi ubrzo dobili još jednog sina.

Nesreća na snimanju za Kiti je bila znak da je vreme da okonča glumačku karijeru i posle 16 filmova zauvek je rekla zbogom glumi. U međuvremenu, Kiti je završila školu za dekoratere i posvetila se uređivanju enterijera.

Tokom boravka u domu Šaljića glumica je do kraja života zavolela naš narod i kasnije je često dolazila u našu zemlju. Obožavala je beogradske i novosadske kafane čak je i snimila pesmu „Ima dana“ na srpskom jeziku a Toma Zdravković joj je posvetio numeru „Pesma o Kiti Svon“.

Kurir.rs/Srećna republika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja