PUSTINJSKI ĐAVO POGODIO SRBIJU! Građani u mnogim gradovima bili u šoku, mislili su da je TORNADO, evo šta su zapravo videli VIDEO
Foto: Printscreen

stručno objašnjenje

PUSTINJSKI ĐAVO POGODIO SRBIJU! Građani u mnogim gradovima bili u šoku, mislili su da je TORNADO, evo šta su zapravo videli VIDEO

Društvo -

Vrtlog prašine nalik tornadu videli su građani na nekoliko mesta u Srbiji. Malo je reći da su bili iznenađeni prizorom usred "paklenog" dana, a malo ko zna da je reč o "Pustinjskom đavolu".

Iznenađujuću scenu juče su videli ljudi u Čačku i Krčedinu juče, a prethodnih dana i na štrandu u Novom Sadu, ali i drugim mestima u Srbiji.

Ta pojava naziva se "Dust devil", ili u prevodu "Pustinjski đavo" jer je česta pojava u pustinjama i na mestima gde ima peska i prašine.

Karakteristično za ovu pojavu je da je obrnuta od tornada, jer tornado nastaje iz oblaka ka zemlji, a mi smo svedoci vrloga koji ide od zemlje prema gore.

Posledica je toga što se donji deo atmosfere jako zagreje i topao vazduh koji je po zakonu fizike lakši, penje se gore usled čega nastaje vrtložno kretanje, i liči na tornado, ali nema njegovu snagu i traje kratko. Tek malo zakovitla prašinu ili pesak, i nestane!

U Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ) kažu da je vrtlog prašine koji je 18. jula osmotren na području Čačka pojava koja je poznata pod imenom „dust devil“ i ovakav vrtlog se najčešće formira pri vedrom vremenu u najtoplijem delu dana, kada pregrejan vazduh počne brzo da se uzdiže kroz hladniji sloj vazduha iznad njega.

Slobodan Sovilj, meteorolog RHMZ, kaže za „Blic“ da se zbog toga javlja lokalni centar niskog pritiska u prizemlju. Tada otpočinje horizontalno strujanje okolnog vazduha ka oblasti niskog pritiska i konačno dolazi do uspostavljanja rotacije.

Neki mogu da budu i opasni

-„Dust devil“ je najčešće bezopasan, tipičnog prečnika 0,5 – 1 metar, dok mu je visina nekoliko metara. Ipak u prirodi su osmotreni i veliki vrtlozi prašine prečnika oko 10 metara i visine oko 1 kilometra, ali i za jedne i za druge je zajednično da traju veoma kratko. Veliki vrtlozi ipak, zbog veće brzine rotacije, mogu biti potencijalno opasni – kaže Slobodan Sovilj.

Prema njegovim rečima, ove brzine su u svakom slučaju daleko manje od onih koji se javljaju u trombama ili pijavicama.

- Trombe, pijavice i tornada su pojave koje se javljaju u oblasti grmljavinskih, olujnih ili kumulonimbusnih oblaka, dok se „dust devil“ uvek javlja pri vedrom vremenu – kaže Sovilj.

Građani Čačka su izjavili za mediji da je u ponedeljak „samo odjednom dunulo iz čista mira“.

-Stajali smo u blizini i mada zvuči nestvarno pomislili smo da će da odnese i nas i sve oko nas, srećom nije dugo trajalo. Od siline vetra u jednom momentu fromirao se levak od prašine. Posle par minuta, kao da ništa nije bilo, svedoče.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track