ŠTA JE OVO, PIJAVICA U ČAČKU! Odjednom je počelo da nosi sve pred sobom, jak vrtlog podigao oblak prašine, ništa se nije videlo
Foto: Printskrin/Facebook, Dnevna doza prosečnog Čačanina

vetar

ŠTA JE OVO, PIJAVICA U ČAČKU! Odjednom je počelo da nosi sve pred sobom, jak vrtlog podigao oblak prašine, ništa se nije videlo

Srbija -

Iako je temperaura u Čačku danas bila iznad trideset stepeni, a nebo vedro bez oblaka tokom popodnevnih sati u širem centru grada samo je odjednom došlo do pojave izuzteno jakog vetra, takozvanog vtrloga koji je poput pijavice samo u užem krugu nosio sve pred sobom.

"Samo je odjednom dunulo iz čista mira. Stajali smo u blizini i mada zvuči nestvarno pomislili smo da će da odnese i nas i sve oko nas, srećom nije dugo trajalo. Od siline vetra u jednom momentu fromiralo se poput levka od prašine. Posle par minuta, kao da ništa nije bilo", kaže za RINU Čačanka koja se našla na licu mesta.

Prošle godine sličan scenario dogodio se u dragačevskom selu Živica kada je došlo do pojave mini tornada ili takozvane „pijavice“ koja je u domaćinstvu Vidoja Jovičića nosila sve pred sobom i napravila ogromnu materijalnu štetu.

Čačak, Nevreme
foto: RINA

"Odjednom kao da je došlo do neke eksplozije i onda je snažna oluja nosila sve pred sobom. Od jačine vetra u vazduh su podignute bale sena, potpuno uništen plastenik i ubijeno je jedno jagnje. Sve je trajalo nekoliko minuta, ali za to vreme pričinjena je velika materijalna šteta“, ispričao je Vidoje Jovičić iz sela Živice.

Prema rečima meteorologa pojavljuje se kao posledica razlike u bliskom susretu dva pritiska, mešanja toplog i hladnog vazduha u atmosferi. Događa se najčešće u gradonosno-kišnim oblacima u kojima dolazi do sudara struje toplog vazduha koji se penje i hladnog koji silazi, on počinje ubrzano da se vrti oko sebe, slično čigri, stvarajući izduženi levak.

Kurir.rs/RINA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track