LUCIFER JE ODNEO PRVU ŽRTVU U SRBIJI!? Lekari apeluju na starije da OVO NIKAKO NE RADE, MOŽE DA IH KOŠTA ŽIVOTA! Cela Srbija gori
Lekari apeluju na starije da ne štede na rashlađivanju, Foto: Zorana Jevtić

STRAŠNO!

LUCIFER JE ODNEO PRVU ŽRTVU U SRBIJI!? Lekari apeluju na starije da OVO NIKAKO NE RADE, MOŽE DA IH KOŠTA ŽIVOTA! Cela Srbija gori

Društvo -

Prethodna dva dana bila su najtoplija u ovoj godini, a usled ekstremnih temperatura jedna starija žena je kolabirala i preminula na ulici u Beogradu

Toplotni talas nazvan Lucifer zagrejao je juče Srbiju i na preko 40 stepeni, ali je u petak, kada je temperatura vazduha bila samo koji stepen niža, po svemu sudeći odneo i prvu žrtvu u Srbiji.

Tada se, naime, usred velike žege jedna starija žena srušila na ulici u Beogradu i na mestu ostala mrtva.

U beogradskoj Službi hitne pomoći potvrdili su za Kurir da je ekipa izašla na teren, gde je urađena reanimacija starijoj ženi, ali bez uspeha.

Simptomi toplotnog udara

- Telesna temperatura za 10 minuta može da skoči na 40,5 stepeni

- Ubrzan puls

- Crvena i topla koža koja se ne znoji

- Jaka glavobolja

- Vrtoglavica

- Nesvestica

- Gubitak svesti

- Tačan uzrok smrti starije žene utvrdiće sudska medicina, ali visoka temperatura vazduha je tome mogla svakako da doprinese. Zbog toga je veoma bitno da starije osobe ne budu napolju kada sunce najjače prži - izjavila je za Kurir dr Ivana Stefanović iz Hitne pomoći.

Doktorka Ivana Stefanović
Doktorka Ivana Stefanović foto: Printcsreen/RTS

Ona je istakla da je tokom prethodnih toplijih dana bilo više intervencija na javnim mestima.

Bez rashladnog uređaja

Baka u stanu doživela toplotni udar

Dr Ivana Stefanović kaže da toplotni udari kod ljudi nisu tako česti, ali da se dešavaju.

- Prošle godine imali smo pravi slučaj toplotnog udara. U pitanju je jedna baka koja je bila sama u stanu pod pločom na Novom Beogradu. Zatekli smo je u veoma lošem stanju. Bila je pregrejana i telesna temperatura joj je bila 40 stepeni. Njoj su svi prozori bili zatvoreni u stanu, a nije bio uključen nijedan rashladni uređaj - seća se dr Stefanović.

- U četvrtak smo do 13 časova imali 58, a u petak u isto vreme 68 intervencija. To jeste manje od prosečnog broja intervencija, bude ih oko 130-140 dnevno, ali moramo uzeti u obzir da je zbog godišnjih odmora verovatno mnogo sugrađana van grada. Svakako nam je povećan broj poziva na javnim mestima - rekla je dr Stefanović.

Ona je apelovala na građane, posebno one starije, da se čuvaju od sunca i dobro rashlađuju jer su u velikom riziku od toplotnog udara.

Kako se zaštiti od toplotnog udara

- Ne izlazite napolje u periodu od 11 do 17 časova

- Pijte dosta vode

- Jedite slane grickalice

- Zaštitite glavu kapom

- Nosite svetlu, pamučnu odeću

- Jedite manje i češće, neka obroci budu lagani

- Starije osobe često štede struju, ne pale klime ni ventilatore, neki čak i zaborave da redovno jedu, hidriraju se. O njima se treba posebno brinuti jer su štedljiviji, a ne shvataju važnost boravka u rashlađenom. Njihovo srce, ukoliko borave na velikim vrućinama, kao i svačije, radi pod pojačanim naporom, a stare to posebno ugrožava - upozorila je doktorka. Dodaje da svako ko mora da izađe iz kuće po tropskoj vrelini treba da se pridržava saveta lekara da im organizam ne bi doživeo kolaps.

Ako neko pored vas doživi toplotni udar

- Prenesite ga u hlad

- Stavite u ležeći položaj

- Ako je u nesvesti, osobu položite na bok, nogu podignutih iznad nivoa glave

- Polivajte osobu vodom

- Izmerite osobi temperaturu

- Pozovite Hitnu pomoć

- Po ovakvom vremenu, posebno osobe ugroženog zdravlja, ne treba da se boravi napolju od 11 do 17 časova. Bitno je zaštititi glavu, unositi dovoljno tečnosti. Slane grickalice su dobre jer su nam elektroliti potrebni zbog znojenja.

Preporuka je piti i slanu supu, i naravno hidrirati se vodom, limunadama - rekla je ona. Inače, za one koji moraju da rade na otvorenom preporuke su da se izbegava rad u najkritičnijem periodu, da se uvede rad po smenama, poveća broj radnika, izvrši preraspodela posla kako bi se teži deo obavljao u hladnijem periodu, kao i pravljenje češćih pauza, uz rashlađivanje i unos veće količine tečnosti.

Suzana Trajković

Bonus video:

00:36

STIŽE NAM SPAS OD VRUĆINA! Meteorolog za Kurir TV najavio rashlađenje u ponedeljak i nedelju OD UTORKA OPET EKSTREMNE TEMPERATURE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track