Dr DIMITRIJE NIKOLIĆ: I kod starijeg brata bebe kojoj je po rođenju otkriven SMA, dijagnostifikovana spinalna mišićna atrofija
Foto: Shutterstock, Kurir

KURIR OTKRIVA

Dr DIMITRIJE NIKOLIĆ: I kod starijeg brata bebe kojoj je po rođenju otkriven SMA, dijagnostifikovana spinalna mišićna atrofija

Društvo -

Kod dečaka od 16 meseci, starijeg brata prve bebe u Srbiji kojoj je odmah po rođenju dijagnostifikovana spinalna mišićna atrofija (SMA), danas je potvrđeno da i on boluje od istog tipa bolesti kao i njegova mlađa sestra, otkriva za Kurir pedijatar prof. dr Dimitrije Nikolić iz UDK "Tiršova".

- Sutra ćemo uputiti zahtev RFZO za neodložno obezbeđivanje terapije koja je neophodna kao i njegovoj mlađoj sestri, kojoj je Fond po hitnom postupku odobrio terapiju i čija je nabavka u toku - kaže za Kurir prof. Nikolić.

Podsetimo, polovinom jula u GAK "Narodni front" rođena je devojčica iz Beograda, kojoj je šesti dan po rođenju dijagnostifikovan SMA u okviru pilot projekta neonatalnog skrininga na ovu bolest, prvog te vrste u Srbiji.

- Zahvaljućui tome što je bolest otkrivena po samom rođenju, ovo dete će imati potpuno uredan živeti kao i njeni vršnjaci jer će dobiti terapiju pre nego što se ispolje klinički simptomi bolesti - navodi prof. Nikolić.

Kurir.rs/J.S.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track