10:32

AKO DOĐE DO POGREŠNE DIJAGNOZE OD STRANE LEKARA, OVO MORATE DA ZNATE: Advokat detaljno objasnio korake JEDNO SE MORA POŠTOVATI

kurir televizija

AKO DOĐE DO POGREŠNE DIJAGNOZE OD STRANE LEKARA, OVO MORATE DA ZNATE: Advokat detaljno objasnio korake JEDNO SE MORA POŠTOVATI

Društvo -

Jelena Krstić i njen sin Zoran Krstić, odlučili su se da pokrenu postupak protiv lekara u Kragujevcu, tvrdeći da je Jelena Krstić, nakon pada puštena kući sa slomljenim kukom, bez dijagnoze.

- Putovali smo u Hrvatsku i kada smo stigli na odredište dobili smo informaciju od komšije da je majka pala, i da je komšija uspeo da uđe u kuću nakon čega je odvezena kolima Hitne pomoći na zbrinjavanje u nadležnu ustanovu u Kragjevcu. Lekari su odradili pregled, posle čega je puštena kući uz reči da joj nije ništa - tvrdi Zoran Krstić u jutarnjem programu Kurir televizije, sin oštećene Jelene Krstić.

advokat Nemanja Milošević
foto: Kurir televizija

Prema njegovim rečima starica je ležala mesec dana poštujući savete koje je dobila od lekara.

- Hladne obloge, lekovi, mirovanje... Savetovao sam se sa lekarima iz Doma zdravlja. Ona je mesec dana bila u krevetu, mogla je da hoda samo do toaleta i to uz nečiju pomoć. Tome nije bilo kraja i ja sam odlučio da je odvedem za Beograd. Tu su nas odmah primili, dobili smo uput za Banjicu gde je konstatovan prelom levog kuka. Tamo je dobila maksimalan tretman. Sada sam angažovao advokata koji će se pozabaviti ovim slučajem - rekao je sin oštećene.

Advokat u studiju Kurir televizije Nemanja Milošević istakao je da se ovaj slučaj mora upodobiti sa pravnim normama.

advokat Nemanja Milošević
foto: Kurir televizija

- Imamo dva zakona koja regulišu ovu oblast, to je Zakon o zaštiti pacijenata i Zakon o zdravstvenoj zaštiti. Oba zakona su veoma korisna svim građanima u ovakvim situacijama. Često smo u situaciji da lekari nemaju dovoljno resursa da pacijentu objasni u čemu je njegov zdravstveni problem i to je problem - kaže advokat Milošević.

Prema njegovim rečima, da bi se dokazala greška lekara postoji četiri mogućnosti za dokazivanje lekarske greške.

- Prvo je prekršajni postupak protiv lekara, drugo je disciplinski postupak protiv lekara, treće je krivični postupak i četvrto je građansko-pravni postupak protiv lekara - kaže advokat, navodeći da je disciplinski prekršaj najefikasniji.

advokat Nemanja Milošević
foto: Kurir televizija

U slučaju da se utvrdi da lekarska greška postoji, pacijent ima pravo na novčanu nadoknadu prema građansko-pravnom postupku, navodi advokat Milošević.

Veštačenje je obavezno i ono košta oko 30.000 dinara, navodi advokat.

- Veštak mora da bude lekar, iz te struke koja se tereti. Uvek treba čuti obe strane i na osnovu njih doneti zaključak - rekao je Milošević.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track