AJDE BABA, ŠTA SE FOLIRAŠ, NIŠTA NISI SLOMILA! Baku Jelenu (82) s naprslim kukom vratili kući iz bolnice i rekli da joj nije ništa
Jelena Krstić, Foto: Printscreen

AGONIJA

AJDE BABA, ŠTA SE FOLIRAŠ, NIŠTA NISI SLOMILA! Baku Jelenu (82) s naprslim kukom vratili kući iz bolnice i rekli da joj nije ništa

Društvo -

Uprkos nesnosnim bolovima, Jelenu Krstić su nakon pregleda u kragujevačkom Urgentnom centru poslali kući da stavlja hladne obloge, a mesec dana kasnije u beogradskoj bolnici morali su da joj ugrade veštački kuk

Jelena Krstić (82) iz sela Stragari kod Kragujevca je nakon pada 8. juna ove godine pregledana u kragujevačkom Zavodu za urgentnu medicinu, odakle su je, uprkos nesnosnim bolovima, otpustili uz zaključak da joj "nije ništa", da miruje kod kuće i stavlja hladne obloge.

Nakon mesec dana agonije, na beogradskoj klinici ustanovili su joj vodu u plućima i naprsnuće kuka, te je hitno operisali, tvrde ona i njen sin Zoran Krstić i najavljuju tužbu protiv kragujevačke bolnice zbog nesavesnog lečenja.

- Pala sam tog dana u kupatilu i osetila jak bol u predelu kuka, zbog čega sam stalno jaukala. Hitna pomoć me je odvezla u Urgentni centar u Kragujevcu, na odeljenje ortopedije, gde su me snimali i rekli da sam se samo ugruvala.

Nisu bili baš ljubazni prema meni. Jedan od doktora rekao mi je "ajde, baba, šta se foliraš, ništa nije slomljeno", a dok su me snimali, govorili su mi da ne jaučem. A morala sam da kukam, mnogo me je bolelo - priča baka Jelena za Kurir. Dodaje da potom nisu hteli da joj obezbede sanitet da je vrati kući, jer nisu ustanovili neki prelom, zbog čega je morao iz Pančeva da dođe njen unuk i odveze je.

Sin Zoran ističe za Kurir da je njegova majka pre pada bila vitalna žena, koja je mogla sama da brine o sebi. Priseća se da je tog 8. juna krenuo na put u Hrvatsku, a već s prelaskom granice javljeno mu je da je njegova majka u bolnici jer je pala, te se odmah vratio da je neguje.

U medicinskoj dokumentaciji koju nam je dostavio vidi se da su baka Jelenu iz kragujevačkog Urgentnog centra otpustili nakon urađenog rendgena karlice sa kukovima uz nalaz "bez sigurnih znakova sveže koštane lezije".

Jelena Krstić
foto: Privatna arhiva

Umesto terapije, preporučeno joj je mirovanje, hladne obloge, analgetici kod bolova, i savetovana kontrola kod ortopeda po potrebi i to ponedeljkom pre podne. Ipak, bolovi koje je Jelena osećala nisu se smirivali, te je sin majku 12. jula odvezao na Institut za ortopediju Banjica po drugo mišljenje.

- Lekari na Banjici uradili su dva snimka i pronašli naprsnuće, koje lekari iz Kragujevca nisu videli. Na prvom snimku oštećenje se nije videlo, ali jeste na drugom. Videlo se da je glava butne kosti naprsla. Lekarima na Banjici je to bilo dovoljno da je hitno operišu i ugrade joj veštački kuk. Prethodno je prošla sve trijaže, i ustanovljeno je, pre operacije, da joj se od mirovanja, koje joj je produbilo loše zdravstveno stanje, nagomilana voda u plućima - kaže sin Zoran. On tvrdi da je telefonski pokušao da stupi u kontakt sa lekarima koji su tada primili njegovu majku, a pošto u tome nije uspe, svu medicinsku dokumentaciju predao je advokatu.

- Zbog toga što su mojoj majci lekari produbili povredu, umesto da je saniraju, konsultovao sam se sa advokatom. Njemu sam predao sve izveštaje, i one iz bolnice u Kragujevcu i iz Beograda. Advokat je uzeo da vodi taj slučaj i verovatno će podneti krivičnu prijavu za nesavesno obavljanje dužnosti protiv lekara - najavio je Zoran.

UKC Kragujevac: Nismo obavešteni

Nakon što smo kontaktirali s Urgentnim centrom u Kragujevcu, saopšteno nam je da Uprava Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac nije do sada obaveštena o navedenom slučaju, ni usmeno ni pisanim putem, niti je pravni zastupnik porodice Krstić kontaktirao s Pravnom službom ustanove povodom navedenog slučaja.

- U situaciji da u narednom periodu pravni zastupnik porodice kontaktira s Univerzitetskim kliničkim centrom Kragujevac, Pravna služba ustanove razmotriće zahteve porodice i blagovremeno odgovoriti u skladu sa zakonom i pravima pacijenata - navedeno je u odgovoru Kuriru.

Suzana Trajković

Bonus video

03:58

EJDŽIZAM U SRBIJI: Starost se doživljava kao teret, 30 odsto starih se oseća diskriminisano

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track