NEVEROVATNA PRIČA: TURČIN GODINAMA POKUŠAVA DA DOKAŽE DA JE POREKLOM SRBIN! Za Kurir TV se oglasilo udruženje "Poreklo"
Foto: Printscreen Instagram aykutbrankovic

SLUČAJ O KOM PRIČA CELA SRBIJA!

NEVEROVATNA PRIČA: TURČIN GODINAMA POKUŠAVA DA DOKAŽE DA JE POREKLOM SRBIN! Za Kurir TV se oglasilo udruženje "Poreklo"

Društvo -

Sekretar udruženja rodoslovaca "Poreklo" Branko Todorović komentarisao je u emisiji "Puls Srbije" na Kurir televiziji neverovatan slučaj Ajkuta Bolguena koji već godinama pokušava da dokaže svoje srpsko poreklo.

Ajkut Bolguen (58) iz Turske godinama pokušava da dokaže svoje srpsko poreklo. Do sada je kucao na mnoga vrata, ali svi odgovori su, uglavnom, isti - turski arhivi su uništeni. Ajkut sa svojom porodicom živi u turskoj luci Izmir i mornar je. To mu je beg od stvarnosti, jer se od traganja za svojim korenima već poprilično umorio.

Todorović kaže da se udruženje sa ovakvim slučajem još nije susrelo, a potom i objasnio na koje načine Ajkut može da utvrdi svoje poreklo.

- Sa ovakvom pričom u udruženju se još uvek nismo susreli. Ovakve priče ponekad imaju dobru osnovu, a ponekad određena informacija odvede čoveka na krivi trag. Zavisi iz kog kraja čovek potiče, i koliko informacija ima, nama se obraća za pomoć da utvrdi svoje poreklo. Ono što se u poslednjih nekoliko godina pokazalo kao koristan metod u istraživanju je genetička geneologija puten DNK testiranja. Tako se napravi jedan dublji prodor u prošlost. Najbolje je prvo ispitati svoje bližnje, a zatim se sa tim informacijama uputiti u arhive, dobra pomoć su i crkvene matične knjige. Kada se iscrpe ti izvori, onda ljudi najčešće dođu do zida. U tom slučaju najbolje je uraditi genetički test. Njih ima više vrsta, a za naše potrebe su testovi Y hromozoma koji se pokazao kao pogodan za istraživanje i utvđivanje geneoloških veza - objasnio je Todorović gostujući u emisiji "Puls Srbije" na Kurir televiziji.

02:51

NEVEROVATNA PRIČA: TURČIN GODINA POKUŠAVA DA DOKAŽE DA JE POREKLOM SRBIN! Za Kurir TV se oglasilo udruženje Poreklo

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

04:16

HRVATI ODBIJAJU DA SARAĐUJU Mnoge srpske porodice i dalje čekaju ISTINU O SUDBINI NAJMILIJIH Zločina je bilo i u BiH i na KiM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track