PROMENILI POL, PA SE POKAJALI! Prof. Đorđević veoma uspešno izveo detranziciju kod više od 30 osoba iz celog sveta
prof. dr Miroslav Đorđević, Foto: Marina Lopičić

PROF. DR MIROSLAV ĐORĐEVIĆ

PROMENILI POL, PA SE POKAJALI! Prof. Đorđević veoma uspešno izveo detranziciju kod više od 30 osoba iz celog sveta

Društvo -

Jedan od vodećih svetskih stručnjaka kaže da zasad mali procenat transrodnih osoba poželi povratak nazad i da je najveći procenat zadovoljan nakon kompletne tranzicije

Povodom velikog interesovanja izazvanog našim tekstom "U Srbiji rođena prva beba posle transplantacije testisa urađene u Beogradu" od pre nekoliko dana, sada razgovaramo s prof. dr Miroslavom Đorđevićem o operacijama konverzije genitalija u sklopu promene pola.

Prof. dr Miroslav Đorđević
foto: Marina Lopičić

Beogradski centar za transrodnu medicinu, koji vodi prof. Đorđević, jedan je od vodećih u svetu za promenu pola, te je zato i stecište trans-muškaraca i trans-žena iz čitave bivše Jugoslavije, ali i sveta, koji bi da postanu suprotan pol.

Naš eminentni stručnjak dosad je uradio preko 6.000 takvih operacija, a 1.200 operisanih osoba bilo je s prostora bivše Jugoslavije. Jedan od najvećih izazova bio je i hirurški "povratak nazad" kod transrodnih osoba koje su se pokajale zbog prelaska u drugi pol. Takozvanu detranziciju, koja je posebno mukotrpan rad za hirurga, prof. Đorđević, jedan od vodećih stručnjaka za operacije promene pola u svetu, izveo je veoma uspešno kod preko 30 osoba.

Dr Đorđević u proceduri uz robotsku asistenciju
Dr Đorđević u proceduri uz robotsku asistencijufoto: Privatna Arhiva

- Nekada je to bio tabu, a danas je sasvim uobičajena procedura, gde se nakon psihijatrijskih praćenja, psiholoških testiranja i hormonske tranzicije, koja uključuje korišćenje hormona onog pola ka kojem se teži, planira operativni zahvat, a on podrazumeva uklanjanje postojećih genitalija i kreiranje novih u skladu sa željenim polom - kaže za Kurir prof. Đorđević, inače zaposlen kao dečji urolog i hirurg u "Tiršovoj".

Operacije se uglavnom izvode u jednom aktu, ističe profesor, osim nekih najzahtevnijih, gde se funkcija genitalija uspostavlja tek nakon ugradnje odgovarajućih pomagala (testis i penilne proteze).

- Oporavak je uglavnom brz, tako da se osobe vraćaju uobičajenom životnim aktivnostima, u proseku mesec dana nakon operacije. Tome su najviše doprinele modifikacije i unapređenja koje je beogradski tim uveo u praksu tokom prethodnih 20 godina.

Obuka kolege sa Mount Sinaj za mikrohirurške procedure
Obuka kolege sa Mount Sinaj za mikrohirurške procedurefoto: Privatna Arhiva

Operativno lečenje i hirurška konverzija predstavljaju završni korak u potpunoj tranziciji i osobe s novoformiranim genitalijama nastavljaju svoj novi život u polu ka kojem su težile otkako znaju za sebe. Time se uključuju u uobičajeni život i u sredinu. S funkcionalne strane, rezultati su više nego prihvatljivi. Ponekad postoji potreba za nekim manjim korekcijama, ali je najveći procenat transrodnih osoba zadovoljan nakon kompletne tranzicije - navodi prof.

Đorđević i dodaje da su, za razliku od pre 10-15 godina, ove osobe sve više prihvaćene u našem društvu, bez stigmatizacije ili ograničavanja u životnim aktivnostima, školovanju, zaposlenju ili ostvarenju porodičnih želja.

Međutim, kao i sa svim u životu, ni ovde stvari ne idu uvek savršeno. Neki se ipak pokaju, pa traže novu operaciju i povratak u stari pol.

Prof. dr Đorđević sa Marci Bowers, jednom od najpoznatijih trans hirurga, inače predsednicom svetskog udruženja za transseksualnu medicinu
Prof. dr Đorđević sa Marci Bowers, jednom od najpoznatijih trans hirurga, inače predsednicom svetskog udruženja za transseksualnu medicinufoto: Privatna Arhiva

- Nažalost, određeni, ali zasad mali procenat transrodnih osoba pokaže znake kajanja i želju za povratkom nazad. Mi smo takav zahtev imali pre punih 12 godina, kada se o tomo gotovo ništa nije ni znalo. Krenuli smo u proces retranzicije i vratili genitalije hirurškim zahvatima na stanje kao i prilikom rođenja. Ovo je veoma mukotrpan rad, koji je moguć kroz nekoliko etapa, ali s krajnjim ciljem da takve osobe pronađu sebe i nastave da žive zadovoljne - naglašava prof. Đorđević i dodaje:

- Za nas hirurge to je predstavljalo novi izazov i, zahvaljujući našim tehnikama i radu, do sada smo "vratili nazad" više od 30 osoba iz celog sveta. Obično se radilo o lošim procenama psihijatara ili o prebrzim odlukama hirurga da urade operacije. Ponosan sam što naš beogradski tim nije imao osobu koja je pokazala kajanje i želju za detranzicijom.

Maloletnici

Izuzetno operacije i pre punoletstva

U Srbiji nije moguće uraditi konverziju genitalija pre punoletnosti, iako se potvrda transrodnosti postiže i ranije, tj. u doba maloletništva. Prema našem zakonu, transrodne osobe mogu da se podvrgnu operativnom lečenju tek s navršenih 18 godina života i uz potpisanu saglasnost, prethodno upoznati sa svim opcijama i mogućim rezultatima i komplikacijama.

- Maloletne osobe moraju da dobiju svu potrebnu podršku porodice i okoline, kao i nas, profesionalaca, kako bi se sprečile sve neželjene situacije kojih je puno. Zato mi, kao tim, s ovom populacijom radimo jako pažljivo pripremajući ih za finalni korak, a to je hirurška tranzicija.

Želim da istaknem sve bolju i jaču podršku roditelja maloletnih transrodnih osoba. To nekada nije bio slučaj, pa su ove osobe morale da se kriju, sklanjaju, čak i beže od kuće tražeći mesto za svoj unutrašnji mir. Dužnost svih nas, kao društva, i jeste u tome da informacijama, diskusijama, tribinama, približimo pojam transrodnosti što više kako bismo imali harmonično društvo bez mogućnosti ugrožavanja ljudskih prava i bez stigmatizacije - naglašava prof. Đorđević.

- U nekim zemljama primenjuju se blokatori puberteta, što može biti jako teško kod ovih osoba, jer ta metoda sprečava rast i razvoj genitalija, koje transrodna osoba ne prihvata i želi da promeni. Stav naših stručnjaka je malo drugačiji, odlučujemo se na određene hormonske preparate tek nakon 15-16. godine života, kako bismo izbegli štetna dejstava ove terapije na mladi organizam u pubertetu. Iskreno se nadam da će dalji razvoj medicine uspostaviti bolja medicinska sredstva koja će pomoći transrodnim osobama da prevaziđu sve neugodne okolnosti i sačuvaju neophodnu energiju za završni korak u tranziciji ka polu kojem teže.

Ipak, prof. Đorđević ima i drugu grupu pacijenata, koja se podvrgava formiranju novih genitalija iako su maloletni:

- Oni se rađaju s poremećajem polnog razvoja, nekada poznatim kao interseksualnost, gde zbog nedostatka razvoja genitalija, ili kombinacije i muških i ženskih genitalija, roditelj ili staratelj daje saglasnost da se sve te korekcije obave u maloletnom periodu. Ovo su medicinske indikacije kojima se sprečava pogrešan psihoseksualni razvoj i pomaže se tim osobama da se normalno razvijaju uz odgovarajuće genitalije.

Inače, transrodnost se, objašnjava prof. Đorđević, oseća u najranijem detinjstvu, pa skoro svaka transrodna osoba izjavljuje da se seća tog nesklada od najranijih dana svog života.

- Zahvaljujući razvoju medicine, kao i boljoj informisanosti, danas se transrodne osobe već u ranijim fazama svog života, pre puberteta i tokom adolescencije, javljaju stručnjacima za podršku. Potrebne su profesionalne evaluacije da li je reč stvarno o rodnoj disforiji (neskladu) ili je u pitanju neko od drugih stanja polne orijentacije - navodi prof. Đorđević.

Ipak, danas, u razvijenom društvu nije dovoljno da neko samo pokaže želju da promeni svoje genitalije, pa da mu to bude omogućeno.

Novi projekat - prvi u svetu

Sve odstranjene organe transplantirati drugim trans-osobama

Prof. Đorđević uvek traži nove izazove i teži da bude prvi u svetu, te je ove godine sa svojim Beogradskim centrom za transrodnu medicinu započeo projekat koji se tiče mogućnosti transplantacije genitalija kod transrodnih osoba, a sve to u sklopu velikog državnog naučnog projektnog ciklusa IDEJE.

- Naša vizija je da sve organe koje odstranjujemo u sklopu promene pola, tj. konverzije genitalija u drugi, željeni pol, iskoristimo i transplantiramo trans-osobama kojima ovi organi nedostaju. Naučni projekat se odvija u saradnji sa našim poznatim forenzičarima, pokušavamo da definišemo sve protokole i modele na kadaverima, a s krajnjim ciljem primene kod transrodne populacije. Ovo je prvi takav projekat u svetu i očekujemo jako puno od toga - ističe prof. Đorđević.

- Svaku osobu prate najmanje dva doktora psihijatra/psihologa, a zatim ona mora biti najmanje godinu dana na hormonima pola ka kojem teži, da bi se stekli uslovi za hiruršku tranziciju. Reč je o ozbiljnim protokolima, koje je propisalo Svetsko udruženje za transrodnu medicinu i dužni smo da ih se pridržavamo. U suprotnom, mogućnost grešaka i ugrožavanja zdravlja i života ovih osoba je značajno povećana - naglašava prof. Đorđević. antrfile

Kurir.rs/ Jelena. S. Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track