U AVGUSTU EVIDENTIRANO 1.712 POŽARA, VEĆINA NA OTVORENOM! Ne palite travu i rastinje, ne ložite vatru u šumi, KAZNE NISU MALE
Požar / Ilustracija, Foto: Profimedia

PAZITE!

U AVGUSTU EVIDENTIRANO 1.712 POŽARA, VEĆINA NA OTVORENOM! Ne palite travu i rastinje, ne ložite vatru u šumi, KAZNE NISU MALE

Društvo -

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za vanredne situacije apelovao je da se ne spaljuju trava i nisko rastinje na otvorenom prostoru i da se ne loži vatra u šumi i po obodima šuma kako ne bi došlo do požara. Kako su naveli, samo od početka avgusta evidentirano je 1.712 požara, od čega ih je na otvorenom bilo čak 1.357.

- U narednim danima, u skladu sa najavama RHMZ, očekuje se period s visokim temperaturama, koji pogoduje nastanku požara na otvorenom prostoru i njegovom brzom širenju. Podsećamo građane da je odredbama Zakona o zaštiti od požara zabranjeno spaljivanje trave, niskog rastinja i smeća na otvorenom prostoru i ostataka strnih useva, kao i da je za nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena kazna za pravna lica od 300.000 do 1.000.000 dinara, a za fizička lica 10.000 dinara - naveli su iz Sektora za vanredne situacije.

Inače, istim zakonom zabranjeno je loženje vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim i za to obeleženim mestima, u skladu sa propisanim merama zaštite od požara.

Za nepoštovanje ove odredbe zakona zaprećena je kazna za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara. Najavljen je takođe i pojačan nadzor na terenu radi otkrivanja građana koji ne poštuju ove zakonske odredbe, a u cilju smanjivanja broja požara na otvorenom.

Kurir.rs / S. T.

Bonus video:

00:48

VATRENA BUKTINJA GUTA PIJACU U BOLEČU: Tezge u plamenu, veliki broj vatrogasaca gasi požar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track