06:41

SRAMOTA Srušena spomen ploča postradalim Jevrejima u Sremskoj Mitrovici! Istoričar Pisarri: Srbi ne čuvaju sećanje na žrtve

kurir televizija

SRAMOTA Srušena spomen ploča postradalim Jevrejima u Sremskoj Mitrovici! Istoričar Pisarri: Srbi ne čuvaju sećanje na žrtve

Društvo -

Istoričar Milovan Pisarri istakao je da je rušenje spomen ploče u Sremskoj Mitrovici koja čuva sećanje na postradale Jevreje jednostrani čin vandalizma i da ga treba tako i posmatrati.

- Ovo je jednostrani čin vandalizma, ne mislim da je celokupan stav društva - istakao je Pisarri, koji je naveo da je u Srbiji slabo zastuljeno sećanje na srpske žrtve.

Milovan Pisarri
foto: Kurir televizija

- Muzej žrtava genocida konačno je počeo da se bavi genocidom Srba, Jevreja i Roma kod nas. Mnogo se radi na tome ovde - kaže Milovan Pisarri, istoričar i suosnivač Centra za istraživanje i edukaciju.

Delovanja NDH nalazi na neadekvatne reakcije uvek postaje političko pitanje.

- Jasenovac je mesto gde je stradalo mnogo ljudi, ali cela Hrvatska je jedno mesto stradanja Srba, Hrvata i Jevreja. U Srbiji ne postoji adekvatna kultura sećanja na žrtve u Hrvatskoj, nije ni u školi zastupljeno učenje o genocidu dovoljno - kaže istoričar Milovan Pisarri.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track