3 STUDENTKINJE OPTUŽILE PROF. PAREŽANINA ZA SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE: On na saslušanju sve negirao! "Neko mi smešta aferu" (FOTO)
Foto: Ana Paunković, Privatna Arhiva

SASLUŠAN

3 STUDENTKINJE OPTUŽILE PROF. PAREŽANINA ZA SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE: On na saslušanju sve negirao! "Neko mi smešta aferu" (FOTO)

Društvo -

Afera već neko vreme potresa Arhitektonski fakultet nakon što su objavljene informacije o gnusnom ponašanju predavača, a sad nadležne institucije ispituju da li ima elementa da bude podignuta optužnica

Vladimir Parežanin, profesor na Arhitektonskom fakultetu, koga su tri studentkinje prijavile za seksualno uznemiravanje, saslušan je juče u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu. Osumnjičeni je izneo odbranu i, kako saznajemo, tvrdio da mu neko smešta aferu!

Nešto pre 10 sati stigao je u pratnji advokata na saslušanje, gde se zadržao nešto duže od sat vremena. Potom je izašao iz zgrade, stavio kapuljaču od jakne preko glave kako bi sakrio od foto-reportera lice, dok ga je advokat dodatno zaklonio kišobranom. Užurbano su se udaljili niz ulicu i nisu se osvrtali na našu molbu da nam daju izjavu.

Vladimir Parežanin
foto: Ana Paunković

- Osumnjičeni profesor Arhitektonskog fakulteta u Beogradu je pred zamenikom tužioca Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu izneo odbranu, negirajući u potpunosti izvršenje sva tri krivična dela polnog uznemiravanja. U daljem toku postupka tužilaštvo će ispitati tri oštećene, po čijem predlogu je preduzeto krivično gonjenje, kao i svedoke - navode iz Prvog osnovnog javnog tužilaštva:

Arhitektonski fakultet, Seksualno Uznemiravanje, Profesor, Studenti
foto: Marina Lopičić, Shutterstock

- Zatim će tužilaštvo narediti veštačenje, pribaviće i druge dokaze, nakon čega će biti doneta konačna odluka u predmetnom postupku, o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena - navode iz tužilaštva.

Takođe, kako Kurir saznaje, prof. Parežanin je na saslušanju tvrdio da mu je cela afera nameštena, kao i da se protiv njega vodi hajka.

Podsetimo, afera na Arhitektonskom fakultetu je odjeknula kao bomba nakon niza anonimnih svedočenja na društvenim mrežama o seksualnom uznemiravanju od strane, uglavnom, profesora Vladimira Parežanina, ali i jednog asistenta (ime poznato redakciji).

Vladimir Parežanin
foto: Ana Paunković

Na Instagramu se početkom juna ove godine pojavio nalog anketa_arh.bg, na kome su studenti i studentkinje pomenute visokoobrazovne ustanove odlučili da progovore o seksualnom nasilju, koje, kako su tvrdili, trpe duže. Prema njihovim navodima, Parežanin je upućivao neprimerene komentare studentkinjama, zavlačio im prste pod mrežaste čarape, neprimereno dodirivao po telu i kosi... Navode da je vređao studente na nacionalnoj i verskoj osnovi, pa je mladića koji je došao na studije iz Afrike u lice nazivao "čamugom".

Šta kaže zakon

Prete mu otkaz i robija do tri godine

Advokatica Kristina Pavlović je nedavno rekla za Kurir da ako bude pravosnažno osuđen, pored visine kazne okrivljenom, od velikog značaja je to što je ovo verovatno prvi predmet gde se kao osumnjičeno, odnosno okrivljeno lice pojavljuje profesor, a u vezi s polnim (seksualnim) uznemiravanjem studentkinja:

- Postupak sigurno neće biti lak, pre svega s ličnog, psihičkog odnosa prema predmetu i za oštećene studente i za okrivljenog profesora. U slučaju pravosnažne osuđujuće presude, postoji osnov za otkaz ugovora o radu ili eventualno drugog ugovora koji je zaključen između fakulteta i profesora.

Jedna od sankcija koju je moguće izreći presudom jeste i zabrana vršenja poziva, obavljanja delatnosti i dužnosti, gde bi i po sili zakona osumnjičenom bilo zabranjeno da radi kao profesor. Za krivično delo nedozvoljene polne radnje zaprećena je novčana kazna ili zatvor do tri godine.

U svedočenjima su tvrdili i da je na predavanjima pokazivao pornografski materijal, kao i da je studentkinji lenjirom od 30 centimetara dodirivao unutrašnjost butina, a drugom prilikom je kažiprstom i srednjim prstom "raščerečio" pernicu aludirajući na vulvu, zadržao tako prste neko vreme i slikao.

Arhitektonski Fakultet, Elektrotehnički Fakultet, Građevinski Fakultet
foto: Shutterstock

Tri studentkinje su se krajem avgusta, nakon razgovora sa tužiocem, izjasnile da žele da podnesu predlog za krivično gonjenje protiv profesora zbog krivičnog dela polnog uznemiravanja. Više javno tužilaštvo (VJT) formiralo je predmet i potom krivično gonjenje prosledilo Prvom osnovnom javnom tužilaštvu.

Anketa

234 studenta su navela da su imala problem s profesorom

Studenti Arhitektonskog fakulteta su objavili na Instagramu i anketu u kojoj je učestvovalo 740 studenata, od kojih su 234 navela da su imala direktan problem sa profesorom Parežaninom ili asistentom, dok je njih 474 čulo ili zna nekoga ko je trpeo određeni vid seksualnog nasilja od jednog od njih dvojice, dok svega 32 anketirana nikada nisu imala ikakve neprijatnosti, niti su čula za ovakve incidente.

Inače, nakon brojnih svedočenja studentkinja, kao i objava u Kuriru i drugim medijima, Arhitektonski fakultet je zabranio održavanje konsultacija u Parežaninovom kabinetu i udaljio ga iz ispitnog roka, a njegov predmet je preuzela ispitna komisija.

Kurir.rs/ J. S. - A. K.

Bonus video:

03:20

Kriminolog Dobrivoje Radovanović: Zašto žene ćute da su silovane?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track