Premijer: Kolarević pisao tekst pre formiranja Vlade
Foto: Print Screen

Premijer: Kolarević pisao tekst pre formiranja Vlade

Društvo -
Kolarević je u tekstu "Vreme je za prvi srpski kulturni ustanak", koji je objavljen na jednom portalu sredinom avgusta, pomenuo imena 47 javnih ličnosti koje su po njemu pogubni za srpsku kulturu i zbog toga predložio "prvi srpski kulturni ustanak"

BEOGRAD - Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je pomoćnik ministra kulture Dragan Kolarević autorski tekst napisao pre formiranja vlade i da se zato o tome ne može raspravljati, a da su svi u strukturama vlasti obavezni da iznose zvanične stavove vlade.

Kolarević je u tekstu "Vreme je za prvi srpski kulturni ustanak", koji je objavljen na jednom portalu sredinom avgusta, pomenuo imena 47 javnih ličnosti koje su po njemu pogubni za srpsku kulturu i zbog toga predložio "prvi srpski kulturni ustanak".

Tekst je izazvao negodovanja u javnosti. "Neću dozvoliti da neko vodi ličnu politiku u Vladi. Svako ko to čini biće predmet rasprave. Ne mogu da raspravljam o nečemu što se desilo pre formiranja Vlade", rekao je Dačić novinarima u Palati Srbija posle vanredne sednice Republičkog štaba za vanredne situacije. On je kazao da svi zaposleni u državnim strukturama moraju da se pridržavaju zvanične politike Vlade.

Dačić je rekao da nije čitao Kolarevićev tekst, a da je iz Ministarstva kulture obavešten da je reč o ličnom stavu koji je Kolarević izneo kada nije bio u Ministarstvu.

"Mora se uspostaviti red jer ako se u jednom slučaju neko brani jer je izneo svoj stav, kao bivši direktor Narodne biblioteke Sreten Ugričić, a u drugom napada jer je izneo svoj stav, kao Kolarević, onda se mora imati isti pristup", rekao je Dačić.

Dačić je početkom godine tražio da se Ugričić razreši dužnosti direktor Narodne biblioteke Srbije jer je podržao savetnika predsednika Skupštine Crne Gore Andreja Nikolaidisa, koji je u autorskom tekstu, komentarišući 20 godina postojanja Republike Srpske, napisao da bi bio "civilizacijski iskorak" da je aktiviran eksploziv u banjalučkoj dvorani "Borik" tokom proslave tog jubileja. Vlada je ubrzo razrešila Ugričića.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track