STIŽE JESEN BRŽE NEGO ŠTO MISLIMO! Uragan sa Atlantika donosi drastičnu promenu: Još nekoliko toplih dana, a onda TOTALNI OBRT
Foto: Zorana Jevtić

vremenska prognoza

STIŽE JESEN BRŽE NEGO ŠTO MISLIMO! Uragan sa Atlantika donosi drastičnu promenu: Još nekoliko toplih dana, a onda TOTALNI OBRT

Društvo -

Drastičan pad temperature i nagla promena vremena očekuje se krajem nedelje u Srbiji.

Meterolog Đorđe Đurić najavio je lepo i letnje vreme za naredna dane, ali je ujedno objasnio šta će se desiti već krajem sedmice i zbog čega će doći do promene u našoj zemlji.

Navodi da će do četvrtka biti sunčano i još toplije. Jutra će biti svežija dok će u dolinama i kotlinama biti magle. Maksimalna temperatura biće u utorak i sredu od 26 do 30°C dok će u četvrtak biti od 28 do 32°C.

Đurić objašnjava da se petak očekuje narušavanje termičkog grebena i spuštanje visinske doline sa severa, ali i uticaj ciklona iz centralne Evrope koji će prethodno kao bivši uragan stići preko Atlantika do zapadne Evrope i području od severozapada Španije i Portugalije do Irske, Engleske i Škotske donositi obilne padavine i uraganske vetrove.

- To područje će narednih dana biti pod uticajem snažnog ciklona sa Atlantika, potom i napomenutog bivšeg uragana, koji se trenutno kao uragan prve kategorije nalazi nad srednjim delom Atlantskog okeana, zapadno od Azorskih ostrva. Upravo će ova ciklonska aktivnost uslovljavati da do Evrope i našeg područja sledeće sedmice pristiže veoma topla vazdušna masa sa severa Afrike preko Mediterana dok snažni oblačni i padavinski sistemi sa Atlantika i zapada Evrope neće moći preko Alpa da prodru sve do petka do našeg područja zbog uticaja anticiklona i termičkog grebena - kaže Đorđe Đurić.

Objasnio je da se ipak, kako se u petak nad našim područjem očekuje narušavanje termičkog grebena i anticiklona i kako se sa severa očekuje spuštanje prostrane doline i prodor hladnog fronta u sklopu ciklona iz centralne Evrope, očekuje naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, uz pojavu grmljavinskih oluja.

- Pre prodora hladnog fronta biće i dalje veoma toplo uz temperature od 26°C na severozapadu do 32°C na jugoistoku Srbije, a u Beogradu do 30°C. Potom se do kraja dana po prodoru hladnog fronta očekuje pad temperature, a vetar južnih smerova biće u skretanju na severozapadni - kaže Đurić i napominje da će tokom sledećeg vikenda biti osetno hladnije.

Za vikend će biti promenljivo oblačno, u subotu ponegde sa kišom, pljuskovima i grmljavinom dok se u nedelju očekuje uglavnom suvo. Maksimalna temperatura biće od 22 do 28°C, u Beogradu do 23-24°C.

Destabilizaciju vremena najavio je i meteorolog Marko Čubrilo koji prognozira promenu vremena od četvrtka.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja