MOZZART PRVI IMAO SLUHA ZA MALOG MOCARTA: Andrej sa samo devet godina komponuje filmsku muziku
Foto: Promo

MOZZART PRVI IMAO SLUHA ZA MALOG MOCARTA: Andrej sa samo devet godina komponuje filmsku muziku

Društvo -

Dok su njegovi vršnjaci tek učili slova, Andrej Stojanović je uveliko baratao notama na univerzitetskom nivou. Čudo od deteta iz Osla je sa samo četiri i po godine beležilo note, sa pet je postao najmlađi učenik u istoriji škole za talente Barat Due, sa šest je počeo da osvaja međunarodna priznanja, a zatim se upisao i na listu Mozzartovih talenata. Njegovo najnovije dostignuće je komponovanje muzike za dokumentarni film "Logor smrti u Karašjoku" norveškog režisera Kjetila Palmkvista, koji je nedavno imao beogradsku i nišku premijeru.

Mali Mocart je za filmsko ostvarenje inspirisano stradanjem srpskih logoraša na severu Norveške tokom Drugog svetskog rata snimio šest klavirskih numera i jednu pesmu za klavir, čelo i violinu koju je nazvao "Ta mračna tamna šuma" i posvetio je deci stradaloj u logorima. Iako veoma mlad, Andrej je nepogrešivo prepoznao skrivene tonove priče i napravio najtužnije kompozicije koje su se savršeno uklopile u tematiku filma. Režiser i cela ekipa bili su toliko dirnuti da su ponudili Andreju da u filmu svira svoje numere što je on sa oduševljenjem prihvatio.

Mozzart
foto: Promo

“Andrej je i dalje veoma zainteresovan za kompoziciju i klavir. U aprilu je imao veliki koncert u Rimu na kome je sa orkestrom svirao svoje kompozicije. Tokom letnjeg raspusta je bio na muzičkoj akademiji u Italiji gde je maestro Lorenzo Porzio, njegov profesor, počeo da ga uči i dirigovanju. U januaru je osvojio prvo mesto u kompoziciji u Njujorku. Trenutni fokus nam je da se njegove kompozicije čuju u što više zemalja, da se izvode i da svi mogu da uživaju u njegovoj prelepoj muzici”, poručuje ponosna majka Danka i ističe koliko im je značila Mozzartova podrška.

Kompanija Mozzart je mnogo pomogla Andrejevom razvojnom putu donacijom akustičnog klavira sa posebnim sajlent modulom. Zahvaljujući tome, Andej je mogao da komponuje i uvežbava klavir kad god je imao inspiraciju, a da ne smeta nikome u zgradi u kojoj živi.

“Mi kao porodica smo veoma zahvalni kompaniji Mozzart. Donacijom klavira su učinili mnogo za našeg sina i hvala im što su ga prvi podržali i prepoznali njegov talenat”, ističe Andrejeva majka.

Filmska priča o mladom muzičkom geniju tek počinje. Uz apsolutni sluh, ogroman talenat i podršku porodice, profesora, ali i društveno odgovornih kompanija kao što je Mozzart, Andrej Stojanović će sasvim sigurno biti glavna zvezda svetskih pozornica.

Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track