U SRBIJI SE GODIŠNJE UBIJE OKO 900 LJUDI: Suicid je pitanje obaveze svakog od nas da pomognemo osobama koje o tome razmišljaju
Foto: Kurir rs

OBELEŽAVANJE svetskog dana prevencije samoubistva

U SRBIJI SE GODIŠNJE UBIJE OKO 900 LJUDI: Suicid je pitanje obaveze svakog od nas da pomognemo osobama koje o tome razmišljaju

Društvo -

Svetski dan prevencije samoubistva obeležen je juče pod sloganom "Pružite nadu kroz akciju" sa ciljem podizanja svesti o potrebi i obavezi sprovođenja akcija u prevenciji samoubistava na globalnom nivou.

Svake godine oko milion ljudi izvrši samoubistvo, a zabrinjavajuće je to da su i mladi skloni samoubistvima. U Srbiji godišnje skoro 900 osoba izvrši samoubistvo, a po toj crnoj statistici smo na 13. mestu u Evropi.

Prim. dr sc. Vojislav Ćurčić, psihijatar i psihoanalitičar, kaže da je prevencija samoubistva najvažnija.

Samoubistvo, Pokušaj, Deca, Skok, Tinejdžeri, Pančevački Most
foto: Shutterstock

- Važno je podizanje svesti o ovome, kao i da se ljudima s problemom ponudi pomoć u cilju podrške, ali i dostupnosti stručnjaka s kojima se može porazgovarati. Pitanje samoubistva je pitanje za svakoga od nas, a i obaveza i odgovornost da pomognemo osobama koje o tome razmišljaju - utehom, savetom, traženjem rešenja ili ohrabrenjem da potraži profesionalnu pomoć - ističe dr Ćurčić u tekstu "Svetski dan prevencije suicida", koji je objavljen na DokTok portalu.

I Klinika za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" je tim povodom promovisala mobilnu aplikaciju "Uvek uz tebe".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track