02:18

OVI FAKULTETI U BEOGRADU NE MOGU DA POPUNE BUDŽETSKA MESTA! Mladi nipošto ne žele da se bave ovom strukom, evo i zbog čega

kurir televizija

OVI FAKULTETI U BEOGRADU NE MOGU DA POPUNE BUDŽETSKA MESTA! Nekada je ovo zanimanje bilo jako CENJENO, a danas beže od njega

Društvo -

Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje samo na području Beograda nedostaje 33 profesora matematike, 9 profesora fizike i jedan profesor hemije. Ove godine nijedan fakultet koji ima nastavničke smerove nije ni blizu da popuni čak ni budžetska mesta.

Kurir televizija je proveravala zašto mladi ne žele da rade u prosveti.

ktv
foto: Kurir televizija

Najveći broj učenika Matematičke gimnazije, ne da ne želi da radi u prosveti, već još u srednjoj školi dobije stipendije za prestižne strane univerzitete.

Kada je u pitanju broj studenata zainteresovanih za rad u školama, posebno kao nastavnici matematike, fizike i hemije broj se smanjuje. Tako ove godine, većina ovih nastavnih programa neće popuniti čak ni budžetska mesta.

ktv
foto: Kurir televizija

Pre svega zbog finansija, zbog velike potražnje za tim kadrovima u IT industriji Zbog situacije u školama koja nije baš najpovoljnija za prosvetne radnike prema podacima republičkog zavoda za statistiku, prosečna zarada programera je oko 240 hiljada dinara, dok je prosečna plata u obrazovanju oko 68.500 dinara. Prosvetni radnici smatraju da je njihovo zanimanje potcenjeno.

Direktorka Matematičke gimnazije, Mirjana Katić ističe da je potrebno objasniti mladim ljudima da nije sve u novcu.

- Biti nastavnik matematike, knjževnosti, geografije znači da mladim ljudima u Srbiji pomognete da se formiraju da budu pravi ljudi. To je nekad možda iznad plate i svega, verujte mi na reč - rekla je direktorka Matematičke gimnazije u Beogradu

ktv
foto: Kurir televizija

Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje od početka godine do kraja avgusta na području Beograda nedostaje 33 profesora matematike, 1 profesor hemije, 9 profesora fizike.

Na smerove fizike, matematike i hemije upisan je jednocifren broj studenata. Ukoliko se ovakav trend nastavi postavlja se pitanje - Ko će predavati u školama?

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

02:58

AKCIJA POŠUMLJAVANJA NA NOVOM NEOGRADU: Učenici OŠ Ljuba Nenadović zajedno sa Pokretom gorana Srbije posadili 150 sadnica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track