09:05

DANAS JE VIŠE ZLOUPOTREBE POLOŽAJA NEGO SILOVANJA: Nagoni potpuno van kontrole, problem datira iz detinjstva!

KURIR Televizija

DANAS JE VIŠE ZLOUPOTREBE POLOŽAJA NEGO SILOVANJA: Nagoni potpuno van kontrole, problem datira iz detinjstva!

Društvo -

Edukacija porodice, redovno praćenje i razvijanje poverenja između roditelja, staratelja i deteta ključ je sprečavanja zloupotrebe položaja i uspostavljanje kontrole nad nagonima, istakla je profesorka Slavica Đukić Dejanović u jutarnjem programu Kurir televizije.

Profesorka dr Slavica Đukić Dejanović i advokat Toma Fila govorili su o pojavi da se socijalni položaj danas zloupotrevljava kako bi se zadovoljili nagoni.

- U pitanju je poremećaj ličnosti, a kod takvih ljudi je bitno da su oni prosečne ili iznad prosečne inteligencije, da su svi njihovi bihevijorilne i saznajne funkcije potpuno očuvane, a potreba da njihov nagonski život bude zadovoljen je vrlo jaka i smatra se da se takva struktura ličnosti pravi od 3 do 7 godine života. Dečak u tom periodu treba da se identifikuje sa svojim tatom, to je period kada se uči vaspitanju i u porodicama koje imaju valjane modele za identifikaciju, dečaci i devojčice počinju da liče na svoje roditelje i razvijaju moralnost kod svakog čoveka - kaže Đukić Dejanović i dodaje:

Slavica Đukić-Dejanović, Toma Fila
foto: Kurir televizija

- Kad se prepozna agresivno ponašanje kod deteta, treba razumeti da je to stanje koje će oni vremenom naučiti da prikriju, ali neće naučiti da kontrolišu svoje nagone. One nauče da slika bez tona bude zadovoljavajuća, ali svoju kompletnu socijalnu poziciju koriste da zadovolje svoje nagone prema onima kojima su autoriteti. Zbog svoje inteligencije često uspevaju u tome. Deca nisu naučila u našoj kutluri da greše svi, pa i mame i tate. Deca se plaše da iako primete nešto neobično prijave roditeljima - kaže profesorka dr Slavica Đukić Dejanović.

Advokat Toma Fila istakao je danas ima više zloupotrebe položaja nego silovanja na ulici.

- Najveći problem je u tome gde je granica između udvaranja i ona kada si prešao u oblast krivičnog prava. U Italiji su uvek Italijani dobacivali ženama, a ovde se radi o zloupotrebi društvenog položaja - kaže Fila.

Slavica Đukić-Dejanović, Toma Fila
foto: Kurir televizija

Profesorka Đukić Dejanović je istakla da se u kulturi izgubio razgovor sa decom.

- Mediji imaju izuzetno značajnu ulogu u ovom slučaju, a način na koji se govori bi trebalo uvek da pošalje jasnu poruku i žrtvama i nasilnicima i onima koji su nadležni za to. Uvek potenciram ulogu negovatelja, vaspitača, roditelja, staratelja, oni treba da budu svesvni kako se formira ličnost budućeg nasilnika. Oni treba da budu svesni da je bliskost između roditelja i deteta da razgovaraju o tome kako su prošli u školi, druženju, šta se tu događalo. Izgubio se onaj porodični ručak kada roditelji sednu sa decom i razgovaraju šta se tu događalo - kaže prof. Đukić Dejanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track