DANAS VAM poklanjamo IKONU SVETI PRAVEDNICI BOGOOCI JOAKIM I ANA
Foto: Kurir

DANAS VAM poklanjamo IKONU SVETI PRAVEDNICI BOGOOCI JOAKIM I ANA

Društvo -

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik posvećen Svetim pravednicima Joakimu i Ani. Dnevne novine Kurir poklanjaju vam IKONU sa zlatotiskom i molitvom.

Sveti Joakim i Ana su, prema tradiciji, bili roditelji Deve Marije, odnosno Isusovi baba i deda. Prema predanju, Sveti Joakim je bio potomak cara Davida, a Ana — prvosveštenika Arona. Ana je bila najmlađa Matanova kći i, kada je odrasla, udala se za Joakima u Nazaretu. Bili su u braku pedeset godina, živeli su pobožno i često su odlazili u jerusalimski hram na molitvu. Nisu mogli da imaju dece i to ih je dugo mučilo.

dodatak, poklon
foto: Kurir

Po tadašnjem shvatanju i verovanju, oni koji nisu imali decu bili su veliki grešnici, pa im je Bog zbog toga uskratio decu. Tako i drugi koji su imali decu, smatrali su Joakima i Anu nedostojnima. Ipak, oni nisu gubili nadu i veru u Boga. Danonoćno su se molili da ih Bog obraduje i da na njima učini čudo kao nekada na Avramu i Sari, Zahariju i Jelisaveti i da im podari jedno dete za utehu u starosti. Posle određenog vremena, Ana je rodila kćerku i dala joj ime Marija. Njihova kćer je kasnije rodila Hrista, te su na taj način oni postali bogooci, tj. bogopraroditelji.

Ovaj dan treba provesti vreme u krugu porodice, naročito sa roditeljima. Izbegavajte svađe, jer prema verovanjima, ko se u krugu porodice danas posvađa, teraće ga maler cele godine.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja